İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CAN BAYDAROL: AKP EN ONEMLI AB SINAVINI AZINLIK VAKIFLARI ILE VERECEK

Avrupa Birliği Uzmanı CAN BAYDAROL Reuters’e verdiği mülakatta Türkiye’de seçimlerin galibi olan Ak Parti’nin “İslamcı Parti” görünümüyle kuşku yarattığı Brüksel nezdinde en büyük sınavını Azınlık Vakıfları’na yaklaşmı ile vereceğini söylemiş.

Ab, uye adayi ulkelerde, kimliklerini ozgurce ifade edebilme ve mal edinme gibi azinlik haklarinin taninmasini zorunlu kosullar arasinda goruyor. Turkiye’de yaz aylarinda cikarilan uyum yasalarinin azinlik vakiflarina da uygulanmasi, ozellikle donemin hukumet ortagi MHP’nin direnisi ile karsilasmisti.

Turkiye’de Azinlik Vakiflarinin mal varliklarinin, Islami bir yapiya sahip oldugu bilinen vakiflar genel mudurlugu kontrolunde olduguna iseret eden Baydarol, “AB icin en onemli nokta, AKP’nin Azinlik Vakiflarina iliskin tutumu olacak” dedi. Avrupa komisyonu tarafindan henuz dile getirilmeyen ama tereddut uyandiran konularin basinda Azinlik vakiflari ile ilgili uygulamalarin geldigini belirten baydarol, soyle devam etti: “Cunku, kendisini islami bir kanatta tanimlayan bir partinin ozellikle Rum, Ermeni ve diger azinlik kiliselerine karsi gosterecegi tavir, bu partinin sistem ve dunya ile entegrasyonu acisindan son derece onemli bir gosterge olacaktir; ben AKP acisindan en ciddi sinavi bu noktada goruyorum.” Baydarol, Ak Parti’nin Turkiye’deki Azinlik Vakiflarina iliskin yaklasiminin AB tarafindan onaylanacak duzeyde olmasi durumunda, “AB nezdinde de merkezde bir Musluman Demokrat Parti” ehliyetini alacagini vurguladi. Baydarol,”bakalim bu sinavi verebilecekler mi? onumuzdeki gunlerde AB’de cok ilgiyle izlenen bu sinavin sonuclari olacaktir” diye konustu.

– Iskence ve Siyasal Haklar –

Baydarol, AB’nin 9 ekim tarihli ilerleme raporunun ardindan, Turkiye’nin kagit uzerinde gelisme saglamasina karsilik uygulamalar icin 4 kasim’in beklendigini animsatti. AB’nin genislemeden sorumlu sefi Guenter Verhaugen’in siyasi haklar ve iskencenin onlenmesi konulari uzerinde titizlikle durduguna da isaret eden Baydarol, “Leyla Zana gibi siddet icermeyen suclardan hukumlu olanlarin serbest birakilmasi, AB icin onemli bir somut gelisme olacaktir” dedi.

AB’nin iskencenin onlenmesine iliskin gormek istedigi somut gelismenin de, iskenceye adi karisanlarin cezalandirilmasi oldugunu vurgulayan Baydarol, bu konuda manisa davasinda iskence yaptiklari belirlenen polislerin cezalandirilmalarinin onemli bir gelisme oldugunu vurguladi. Baydarol, “iskence yasalarca zaten agir yaptirimlarla yasaklanmis bir suc. ama burada onemli olan, hukukun iskencenin onlenmesi icin de uygulanabilmesidir” dedi.

AK parti lideri Tayyip Erdogan’in secilir secilmez AB ile tamamen uyum icinde davranacagi mesajini verdigini kaydeden baydarol, tek muhalefet partisi olarak meclis’e giren CHP’nin genel baskani Deniz Baykal’in da “AB konusu hukumetin degil ulkenin meselesidir” seklindeki sozlerini hatirlatti. Baydarol, “meclis’te su anda AB’ye karsi hic kimse yok. Turkiye, yeni parlamentosu ile Kopenhag’da tarih almaya daha yakin durumdadir” dedi.

– Musluman Demokrat Parti –

AB’ye muhalefet eden kimsenin olmadigi meclis’te uygulama konusunda onceki meclis’e gore ileri bir siyasi irade olustuguna isaret eden Baydarol, tartismalarin, AB’de tedirginlik yaratan “Ak parti’nin Islamci bir parti olup olmadigi” konusuna yogunlasacagini vurguladi ve soyle devam etti: “Simdi AB’de bir yandan da, AKP’nin Avrupa’daki Hiristiyan Demokrat Partilere benzer bir Musluman Demokrat Parti olup olamayacagi merak ediliyor.

“AKP giderek radikal dinci soylemlerden uzaklasacak goruntusu veriyor; daha cok merkez muhafazakar bir parti olma cabasi gozleniyor; bir anlamda MHP’nin basaramadigini basariyor. “AKP’nin yonetim kadrosu bunun bilincinde gorunuyor ama tabanin baskisina karsi ne olcude durabilecekler henuz belli degil.”

Yorumlar kapatıldı.