İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Kiliselerimiz ve Vakıflarımız Sahipsiz Değiller!

Kandilli Srpots Yergodasan Arakelots Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dikran Kevorkyan, 1 Kasım 2002 Cuma günü Patrik Mesrob II Hazretlerine telefonla bağlanarak şöyle dedi: “Pazartesinden önce en kısa zamanda sizinle Balat Kilisesi konusunda görüşmek istiyorum. Balat Kilisesi Vakfı yöneticileri 4 Kasım Pazartesi günü sizin tarafınızdan kabul edileceklermiş diye duydum. Onlarla görüşmeden önce, Balat hakkında bildiklerimi size aktarmak istiyorum.”

Patrik Hazretleri, Balat Srpots Hreşdagabedats Ermeni Kilisesi’nin halihazırda vakıf yönetim kurulu üyelerinin bulunduğunu, Balat Kilisesi’nin sorunlarını onlarla konuşmayı doğru bulduğunu vurgulayarak, Dikran Kevorkyan’a şimdilik bu konuda randevu vermesinin zor olacağını söyledi.

Dikran Kevorkyan, telefonu kapatmadan, Patrik Hazretlerine şöyle dedi: “Ama orada yönetici bulunamıyor, ve kilise vakfının mazbut vakıf statüsüne alınabilme olasalığı var.”

Bu yersiz konuşmanın tonundan rahatsız olan Patriğimiz, “Bu sadece uzun hukuki bir mücadele süreci başlatır ve gereken her şey yapılır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Herkesin bilmesi gerekir ki, kiliselerimiz ve vakıflarımız sahipsiz değillerdir. Türkiye Ermenileri nüfus açısından Türkiye’deki en kalabalık gayrımüslim cemaatıdır ve bu kiliseler ve vakıflar Türkiye’deki tüm Ermeniler’e aittir. Balat Kilisesi de birkaç kişinin elinde kalmış gibi görünüyorsa da, bu durum bugünkü kısır mevzuatın eseridir. Dünyanın hiçbir yerinde bir patrikliğin veya başepiskoposluğun ruhani yetki alanına dahil olup da karışamadığı bir kilise tasavvur etmek mümkün değildir. Bu, yanlışları ve suistimali destekleyen bir durumdur. Yine de herkes biliyor ki Balat kilisemiz Türkiye’deki tüm Ermeniler’e aittir. Bunu herkesin hatırlamasında fayda görüyorum” dedi.

Yorumlar kapatıldı.