İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akşam: Heykellerin gözlerini oydular

Tarih yağmacıları, Akdamar Kilisesi’nde bin 780 heykelin gözlerine yerleştirilen değerli taşların hepsini bir bir talan etti

Van Gölü’nün ortasındaki Akdamar Adası’nda bulunan tarihi Ermeni Kilisesi’ndeki tarih talanı korkunç boyutlara

ulaştı. Tarihi kilisenin duvarlarını süsleyen bin 780 heykelin gözlerine yerleştirilen birbirinden değerli taşların tamamı çalındı.

Milattan Sonra 915 ile 912 yılları arasında Ermeni Keşişlerinden Manuel tarafından Kral 1’inci Gagik’in denetiminde yapılan kilisenin talanında, daha çok yabancıların izine rastlandı. Dört yapraklı yonca biçimli haç şeklinde planlanan ve tüm duvarları İncil’de geçen olaylari tasvir eden kabartma heykellerle süslenen kilisede, bin 780 kabartma heykel bulunuyor. Keşiş Manuel tarafından birbirinden değerli taşlarla süslenen kabartma heykellerin, tamamının gözleri oyuldu.

Halkla işbirliği yapılmış

Adanın son yıllarda define avcılarının ilgi odağı haline gelmesi, yetkilileri de harekete geçirdi. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kilisenin Ermeniler için Kudüs’ten sonra en önemli inanç merkezi olduğunu belirten yetkililer, şu bilgileri verdi: ‘Terörle mücadele sırasında bölgedeki olağanüstü durumdan yararlanan kötü niyetli bazı turistler bölge halkıyla işbirliği yaparak adada büyük bir tarih yağması gerçekleştirmiş.’

Gevaş Kaymakamlığı adada bekçi bulundurmaya başlarken, Kültür Bakanlığı da yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kilisenin restorasyonu için kolları sıvadı. Kilise tavanındaki çatlakların tehlike arzetmesi üzerine kilisenin önümüzdeki yaz restore edilmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca tarih yağmasından nasibini alan tarihi Akdamar Kilisesi’nin üzerinde bulunduğu adayı yılanlar bastı. Gevaş Kaymakamlığı’na bağlı ekiplerin ada üzerinde yaptığı temizlik çalışmaları sırasında çok sayıda yılana rastlandı.

Ercan YAVUZ / ANKARA

Yorumlar kapatıldı.