İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: İstanbullu Yazarlar Onuruna Edebi Etkinlik

27 Ekim Pazar günü, saat 16:00’da New York Surp Vartan Kilisesi’nin Kavukçuyan Salonu’nda Zahrad, Rober Haddeciyan ve Hrahuni’nin onuruna düzenlenen edebi geceyi Başepiskopos Khajag Barsamyan himaye etti.

Etkinliğe, üç yazarımızın yanısıra, Silva Gomigyan, müzisyen Berc Türabyan, Prof. Mark Nışanyan ve Sırpuhi Mark katıldılar. Önce yazarların biyografileri okunarak, dinleyicilere tanıtıldılar, daha sonra Prof. Nışanyan 1950’lerde İstanbul’da başlayan edebiyat akımını, üç yazarın bu akıma katkılarını ve onların edebi kişiliğini inceledi.

Prof. Nışanyan’ın konuşmasından sonra, üç yazara söz verildi. Önce Zahrad bir konuşma yaparak yapılan davete teşekkür etti. Zahrad edebiyatta kat ettiği yolu ve şiir alanındaki hayatını anlattı.

Daha sonra Rober Haddeciyan yarım saatlik bir konuşma yaparak, 27 Ekim’in Marmara’daki başyazarlık görevini üstlenmesinin 35. yıldönümü olduğunu, bu tarihin Esayan-Getronagan Derneği’nin de 35. yılı olduğunu, bunun ilginç bir rastlantı olduğunu söyledi. Haddeciyan, Nışanyan’ın konuşmasını tamamlayarak, başlattıkları edebi akımın, edebiyatı evlere sokma amaçlı olduğunu belirtti. 40 yıldan beri amacının Batı Ermenice’sinin mükemmelliğini korumak olduğunu, her türlü edebiyatın ana amacının bu olması gerektiğini vurguladı.

Son konuşmayı yapan Hrahuni, yazarların kitaplarını kişisel çabaları ve kaynaklarıyla yayınladıklarını, bunun bir özveri olduğunu söyledikten sonra, Mark Nışanyan’ın konuşmasını kutladı ve edebiyatımızın sorunları hakkında konuştu.

Programın ikinci yarısında New Yorklu müzisyen ve şarkıcı Berc Türabyan sahneye çıkarak, Zahrad ve Hrahuni’nin şiirleri üzerine yapılan besteleri gitarıyla seslendirdi.

Son bölümde ise Silva Gomigyan üç yazarın eserlerinden oluşan programını sundu. Haddeciyan’dan düzyazı, Zahrad ve Hrahuni’dense şiirler okuyan Gomigyan, programını Haddeciyan’ın “Bduyd mı Hay panasdeğdzutyan bardezin meç” (Ermeni şiir bahçesinde bir gezi) adlı eserinden bir bölümle tamamladı.

Programın sonunda Sırpuhi Mark, başta Patrik Mesrob II Hazretleri olmak üzere, gelen kutlama yazılarını okudu. Patrik Hazretleri, Getronagan-Esayan Derneğinin 35’inci yılı vesilesiyle düzenlenen geceden haberdar olduğunu, ancak yoğun programı nedeniyle katılamadığını, dernek yönetiminin Amerika’da kültür için gösterdiği çabayı bildiğini ve takdir ettiğini, derneğin 35’inci yılı kutlamaları çerçevesinde İstanbullu üç yazarın ve Silva Gomigyan’ın davet edilmesinin, geceye İstanbul’dan sıcak bir nefes getireceğini yazıyordu. Sözlerinin sonunda, Patrik Hazretleri Khajag Srpazan’dan Derneğin 35’inci yılı vesilesiyle, takdis ve duaları ile iyi dileklerini iletmesini istiyordu.

Gecenin sonunda söz alan Başepiskopos Khajag Srpazan, bu olağanüstü gecenin güzelliğinden son derece etkilendiğini, bu nedenle protokol gereği hazırladığı konuşmasını bir kenara bırakarak, içinden geldiği gibi konuşmak istediğini söyledi. Dört saat süren bu toplantının böyle yoğun bir katılımla gerçekleşmesini bir mucize gibi gören Khajag Srpazan, üç ünlü yazarın katılımıyla gerçekleşen böylesi tarihi bir programın uzun zaman unutulamayacağını söyledikten sonra, başta yazarlar olmak üzere, Getronagan-Esayan Derneği’ni ve tüm emeği geçenleri kutladı.

Khajag Srpazan’ın konuşmasından sonra, Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Arto Hrimyan, İstanbullu konuklara günün anısına birer gümüş plaket armağan etti.

Yorumlar kapatıldı.