İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akşam: Rum evleri lanetli mi

Büyükdere Beldesi’ndeki eski Rum evlerinde oturanlar, yaşadıkları maddi sıkıntıları ilginç bir gerekçeye bağlıyor: Rumlar’ın laneti yüzünden iki yakamız bir araya gelmiyor

Balıkesir’in Büyükdere Beldesi’nde Rumlar’a ait evlerde yaşayanlar, ilginç bir iddiada bulunuyor. Ekonomik sıkıntı çeken belde halkı, bunun sorumlusu olarak ‘Rumlar’ın lanetini’ gösteriyor.

Havran İlçesi’ne bağlı beldenin yaklaşık 3 bin nüfusu bulunuyor. Halkın yüzde 70’i ise eski Rum evlerinde oturuyor. Maddi sıkıntı çektikleri için evlerini terk etmek zorunda kalanlar, bu durumun Rumlar’ın lanetinden kaynaklandığına inanıyor.

Büyükdere’de yaşayan 65 yaşındaki Nadi Baklacı, kendisinin eskiden meyhane olan bir Rum

evinde oturduğunu bildiriyor. Rumlar’ın evinin Müslümanlar’a yaramadığını ifade eden Baklacı, şunları öne sürüyor:

‘Rumlar evlerini terk ederken bizi lanetlemiş olmalı. Bu yüzden iki yakamız bir araya gelmiyor. Sürekli borç içindeyiz. Ekonomik olarak bir türlü rahata kavuşamadık. Ağlayanın malı gülene hayır etmedi.’

Yıkmayı düşünüyorlar

Bazen bu sıkıntıları aşmak için evleri yıkıp yeniden yapmayı düşündüklerini kaydeden Baklacı, ‘Evlerin koruma altında olması nedeniyle bunu da yapamıyoruz. Evleri yıkıp yenisini yapmayı bırak, bir taşına bile dokunamıyoruz’ diyor.

Diğer vatandaşlar da Rum kilisesini okula dönüştürdüklerini kaydederek, ‘Aslında evler kerpiçten yapıldığı için yazın serin, kışın ise sıcak oluyor. Ayrıca çok da dayanıklılar. Bu özellikleri nedeniyle ideal evler. Bir de şu lanet korkusu olmasaydı’ diye konuşuyor.

Bekir TERZİOĞLU / BALIKESİR

Yorumlar kapatıldı.