İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Süryani Patriği´nin Ermenistan´daki Temasları

20 Ekim 2002 Pazar günü Eçmiyadzin’deki Merkez Kilise’de Irak Başepiskoposu Avak Asaduryan’ın sunduğu Surp Badarak’a Katolikos Karekin II Hazretleri ile Süryani Patriği Mar İgnatios Zakka Ayvaz I Hazretleri katıldılar.

Surp Badarak sırasında iki kilisenin patrikleri birer konuşma yaptılar. Karekin II Hazretleri dünyanın barışı ve insanlığın esenliği için Surp Eçmiyadzin’de kardeş kilise önderleri ile hep birlikte dua edebildikleri için Tanrı’ya şükrettiğini söyledi. Patrik İgnatios Zakka I Hazretleri ise tekrar burada bulunduğundan dolayı Tanrı’ya şükrettiğini, iki kardeş kilisenin aynı mezhebe ait oldukları için yüzyıllar boyunca birlikte Surp Badarak sunabildiklerini söyledi.

Akşam üzeri, konuk Patrik ve beraberindekiler Müteveffa Katolikos Vazken I Hazretleri’nin mezarını ziyaret ederek, onun ruhunun esenliği için dua ettiler. Patrik İgnatios Zakka I Hazretleri Eçmiyadzin’i ilk kez 1982 yılında Katolikos Vazken I Hazretleri’nin davetiyle ziyaret etmişti.

Aynı akşam, Eçmiyadzin’deki episkoposlar, Patrik İgnatios Zakka I Hazretleri ve beraberindeki heyetle ilk resmi ikili görüşmelerini yaptılar.

21 Ekim 2002 Pazartesi günü Katolikos Karekin II Hazretleri ile Süryani Patriği Mar İgnatios Zakka Ayvaz I Hazretleri, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ı ziyaret ederek, Başkanlık Sarayı’nda ağırlandılar. Cumhurbaşkanı Koçaryan, konuk patriğin ziyaretinden duyduğu mutluluğu belirterek, Süryani Kilisesi’nin Ermeni Kilisesi ve Ermeni halkıyla olan önemli bağlarını vurguladı. Konuk patrik de Süryani-Ermeni ilişkilerinin Hristiyanlığın ilk dönemlerinden itibaren olduğunu söyledi.

Aynı gün Katolikos Karekin II Hazretleri ile Süryani Patriği Mar İgnatios Zakka Ayvaz I Hazretleri ve beraberindekiler Yerevan’daki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ni ziyaret ettiler. Törenle kiliseye giren patrikler, kilisede toplanan kalabalık halkı takdis ettiler. Karekin II Hazretleri, iki kilisenin de 2000 yıldır Hristiyanlık uğruna çok çalıştıklarını, gerektiğinde kanlarını ve canlarını verdiklerini söyleyerek, böylesi iki kilisenin ruhani önderinin biraraya gelmesinden duyduğu sevinci belirtti.

Konuk Patrik İgnatios Zakka I Hazretleri ise 2001 yılında yeni inşa edilmiş ve ibadete açılmış olan kiliseyi görmekten duyduğu sevinci belirterek, Tanrı’nın Karekin II Hazretleri’ne yardım etmesinden dolayı şükrettiğini, kardeş Ermeni Kilisesi’yle gurur duyduklarını söyledi.

Fotografta, iki patriğin tarihi buluşmasına tanık olan episkoposlar grubu toplu halde görülüyor.

Yorumlar kapatıldı.