İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: ABD, ‘nitelikli ilişki’yi Ermeni ‘şartı’yla onayladı

Temsilciler Meclisi, ABD’ye serbest ihracat avantajı sağlayan ‘Ürdün-İsrail Nitelikli Sanayi Bölgeleri’nin benzerinin Türkiye ve İsrail arasında da kurulmasını; Ermenistan’a uyguladığı ekonomik ambargoyu kaldırması için Türkiye’ye yapılan baskıları nazara vererek onayladı.

ABD Temsilciler Meclisi, belli tipte el yapımı halı ve kilimleri ithalat vergisinden muafiyet kapsamına alan ve Türkiye ile İsrail’in ortaklaşa Nitelikli Sanayi Bölgeleri (QIZ) kurarak Amerika’ya buralardan tekstil ve deri ürünleri dışında ihracat yapılmasına imkan veren bir kanun tasarısını onayladı.

Kanun ile ABD’nin şimdiye kadar ithalat vergisi muafiyeti tanıdığı el örmesi ya da dokuma halı ve kilim çeşidine 14 yeni kalem ekleniyor. Senato’da da fazla değiştirilmeden onaylanarak yürürlüğe girmesi beklenen 5.385 sayılı kanunu müzakere eden Temsilciler Meclisi üyeleri, Türkiye’yle ilgili hükümlerin ancak ABD hükümetinin Ermenistan’a ticari ambargonun kaldırılması yönünde Türkiye’ye baskı yapacağını taahhüt etmesi şartıyla onaylanacağını ihsas etmişti.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Richard Armitage, Temsilciler Meclisi’nin ilgili komisyonunun başkanı William M. Thomas’a gönderdiği bir mektupta hükümetinin Türkiye’ye ‘Ermenistan’la ekonomik, siyasi ve kültürel bağlarını yeniden kurması yönünde baskı yaptığını’ kaydetmişti.

Armitage’ın mektubunda, Ermenistan–Türkiye sınırlarının kapatılmasının ekonomik yansımaları konusunda 31 Mart 2003’te Kongre’ye sunulmak üzere ABD Dışişleri’nce bir rapor hazırlandığı da belirtiliyor.

Türkiye, ABD ile ikili ticaret ilişkilerinde özellikle tekstil ve deri gibi ürünlerin ihracatının serbest bırakılmasını talep ediyor. ABD, bu ürünlerin Türkiye’den ithalatına kota uyguluyor.

Ali H. Aslan / Washington

Yorumlar kapatıldı.