İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: İlerleme raporunda Türkiye’ye tarih yok

Verheugen, “Türkiye 50 yılda yapamadığını 18 yılda yaptı” dedi.


9 Ekim— AB Komisyonu tarafından resmen açıklanan raporda, Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformlardan övgüyle bahsedilirken, Kopenhag siyasi kriterleri tam olarak yerine getirilmediği gerekçesiyle bir müzakere tarihi veya takvimi önerilmiyor. İlerleme raporu hakkında bilgi veren AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerine uyum konusunda büyük ilerlemeler kaydettiğini, ancak ek çabalar gerektiğini söyledi. Rapor, Kıbrıs Rum kesiminin aralarında bulunduğu 10 aday ülkenin 2004 yılında AB’ye üye olmalarını öngörüyor. Rapor, AB’nin en büyük genişleme hamlesinde köşetaşlarından birini oluşturuyor.

AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerine uyum konusunda “büyük ilerlemeler” kaydettiğini, “ancak ek çabalar” gerektiğini söyledi. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen de, Türkiye’nin 50 yılda yapamadığı reformları 18 ayda yaptığına dikkat çekti. Türkiye’nin cesaretlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Verheugen, “Helsinki zirvesinde Türkiye’nin adaylığının resmen tanınmasının bir hata olduğunu savunanlara kesinlikle katılmıyorum” dedi.

RAPORLAR EKİM ZİRVESİNDE GÖRÜŞÜLECEK

AB Komisyonu’nun, aday ülkelere ilişkin açıkladığı ilerleme raporlarındaki tavsiyeler, AB liderlerinin 24-25 Ekim’de Brüksel’de düzenlenecek zirvesinde görüşülecek. Genişlemeye ilişkin nihai karar ise, aday ülkelerle yapılacak maraton görüşmelerin ardından AB’nin 12-13 Aralık’ta Kopenhag’da yapılacak zirvesinde alınacak.

‘SİYASİ YASAKLAR UYUM PAKETİNE AYKIRI’

Türkiye için henüz bir müzakere tarihi veya takviminin önerilmediği raporda, Türkiye’nin anayasa değişikliklerine ilişkin uyum paketi ve Avrupa Birliği uyum yasalarıyla gerçekleştirdiği reformların, beklentilerin ötesinde olduğu açıklandı. Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun, aralarında Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Murat Bozlak gibi isimlerin bulunduğu siyasi liderlere getridiği seçim yasağının uyum paketinin ruhuna aykırı olduğu belirtildi. Raporda yasak getirilen siyasi liderlerin ismi anılmadı.

AB STANDARTLARINA UYMAYAN KANUNLAR

İlerleme raporunda, TCK’nın 159. maddesindeki değişiklik memnuniyet verici olarak değerlendiriliyor. Buna karşılık 312. madde, terörle mücadele, RTÜK, basın, dernekler ve siyasi partiler kanununun Avrupa Birliği standartlarına uymadığı kaydediliyor.

‘İŞKENCEYLE MÜCADELE YETERSİZ’

Yine raporda Olağanüstü Hal Bölgesi’ndeki suçlarda ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne sevkedilen sanıklarda gözaltı sürelerinin Avrupa Birliği standartlarında olmadığının altı çiziliyor. İşkenceyle mücadelede ilerlemeler sağlanmasına rağmen bunun henüz yeterli olmadığı belirtiliyor.

KIBRIS’TA ÇÖZÜM ÇAĞRISI

İlerleme raporunda yer alan bir diğer madde de Kıbrıs sorunuyla ilgili. Raporda Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünde verdiği desteği artırarak sürdürmesi isteniyor.

YARDIMI ARTIRMA ÖNERİSİ

Raporun öneriler kısmında ise öncelikle Gümrük Birliğinin kapsamı genişletilmesi istenirken, 2004-2006 yılları arasında Türkiye’ye yapılacak yıllık 177 milyon Euro’luk yardımın en az 2 katına çıkarılması da önerildi.

‘REFORM SÜRERSE MÜZAKERE BAŞLAR’

Yabancı yatırımın gerçekleşmesi için çalışmalar yapılmasının önerildiği raporda, Türkiye’nin reformlara devam etmesi halinde üyelik müzakerelerinin önündeki engelin kalkacağı da özellikle vurgulanıyor.

KIBRIS’IN 2004’TE ADAYLIĞI ÖNGÖRÜLÜYOR

AB Komisyonu’nun ilerleme raporu, Avrupa Birliği’nin kuruluşundan beri giriştiği genişleme hamlesi için tarihi öneme sahip. Raporda, Polonya, Estonya, Letonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Malta, Kıbrıs (Rum kesimi) ve Macaristan’la bu yılın sonuna kadar üyelik müzakerelerinin bitirilmesi ve bu ülkelerin 2004 yılında Birliğe üye olmaları öngörülüyor. Raporda, Kıbrıs Rum kesiminin üyeliği için Ada’daki sorunun çözümünün şart koşulmamış olması dikkat çekiyor.

İlerleme raporunun Kıbrıs Rum kesimine ilişkin kısmında, ülkenin enerji ve hava ulaşımı konularında gelişmesi gerektiği belirtti. Kıbrıs’ın sınır kontrollerini geliştirmesi ve para aklamaya karşı önlem alması da raporda isteniyor.

Raporda, Bulgaristan ve Romanya’ya da 2007 yılında AB’ye üyelik sinyali veriliyor.


RAKAMLARLA GENİŞLEME

AB, Komisyon’un tam üyeliklerine yeşil ışık yaktığı 10 yeni adayla genişleyerek 25 üyeye sahip olacak. Genişlemeyle AB ülkelerinin kendi aralarındaki farklılıklar büyüyecek.
• AB, 455 milyona ulaşacak nüfusuyla, Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü büyük toplum olacak.
• ‘Büyük Patlama'(Big Bang) olarak adlandırılan genişlemeyle, AB’ye 75 milyon kişi katılıyor. 39 milyon nüfuslu Polonya, 390 bin nüfuslu Malta`dan tam 100 kat daha kalabalık bir ülke.
• 2004’te adaylığı öngörülen 10 ülkenin toplam zenginliği, 15 üyeli AB’nin zenginliğinin yüzde 4,6’sına karşılık geliyor. 10 yeni üyenin kişi başına düşen yurt içi gayrisafi hasılasının toplamı, 15 üyeli AB’nin ortalamasının yüzde 45`ini oluşturuyor.
• 2001 yılı rakamlarına göre, Kıbrıs Rum Kesimi’nde enflasyon yüzde 2, Malta’da yüzde 2,5, Macaristan’da yüzde 9,1 ve Slovenya’da yüzde 10,8.
• Genişlemenin Avrupa Komisyonu’na maliyeti 2004 ila 2006 yıllarında 40,1 milyar euro olacak.

Yorumlar kapatıldı.