İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Azınlık vakıflarının mal edinmesini düzenleyen yönetmelik yürürlükte

Avrupa Birliği’ne (AB) uyum yasaları ile birlikte çıkarılan azınlık cemaatlerinin taşınmaz mal edinmelerine ilişkin yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AB’ye uyum çerçevesinde 3 Ağustos 2002’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen yasa paketi içinde yer alan Vakıflar Kanunu’ndaki değişiklik dayanak yapılarak hazırlanan yönetmeliğe göre, cemaat vakıfları dini, hayri, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere Bakanlar Kurulu izni ile taşınmaz mal edinebilecekler. Cemaat vakıfları, taşınmaz mal edinmek için, vakfın bağlı bulunduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvuracaklar. Başvuruda, taşınmaz malın nevi, beyanlar ve şerhler hanesini kapsayan tapu kaydı, imar durumu ve açık adresi, ne amaçla kullanıldığı, hangi amaç için iktisap edilmek istendiği, vakfın mali durumunu gösteren en son yıla ait bilançosu, gelir-gider tablosu, vakıf yönetimi tarafından alınmış gerekçeli karar, taşınmaz malın durumuna ilişkin Vakıf Gayrimenkul Ekspertiz Değerlendirme AŞ, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Bankası ve Mimarlar Odası’ndan alınmış ve birden fazla eksper tarafından düzenlenmiş ekspertiz raporu ile taşınmaz malın kullanılacağı faaliyet alanı belirtilecek.

Başvuruda, taşınmaz malın hangi faaliyet alanı için kullanılacağı ve bu alanla ilgili kamu kurum ve kuruluşundan alınacak uygun görüş belgesi de istenecek. Başvuruları değerlendirmek üzere, vakıflar bölge müdür yardımcısı başkanlığında bir komisyon oluşturulacak. Değerlendirme sonucu uygun görülen talep hakkında düzenlenen rapor ve ekleri, Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Başvurunun uygun bulunması halinde durum ilgili vakfa bildirilecek. Yönetmeliğe göre, cemaat vakıfları taşınmaz malları üzerinde, dini, hayri, eğitsel, sıhhi, sosyal ve kültürel alanlardaki ihtiyaçları karşılamak amacıyla tasarrufta bulunabilecekler.

Yönetmeliğin uygulanmasında, Türkiye’nin taraf olduğu Lozan Antlaşması ve diğer uluslararası anlaşmalardan doğan hak ve yükümlülükleri saklı tutulacak.

Yorumlar kapatıldı.