İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Star: Haberi Patrik verdi

Hafta başında Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK), Türkiye’deki yabancı vakıflar ve azınlık haklarının görüşülmesinin ardından Brüksel’e gelen Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Başkanı Romano Prodi ile görüştü. Bartholomeos, Prodi ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ‘Kopenhag zirvesinde Türkiye’ye müzakere tarihi vermeyecekler. Bugünkü yaptığım temaslardan bunu anladım. Türkiye’den daha cesur adımlar bekliyorlar’ dedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve beraberindeki din adamları heyetini AB Komisyon Binası’nın dışına kadar çıkarak samimi bir şekilde karılayan Romano Prodi birilkte AB bayrağı önünde fotoğraf çektirdiler.

‘Ruhban okulunu sordu’

Bu arada, bir grup Türk gazetecinin sorularını yanıtlayan Patrik, Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi konusunda bir girişimi olup omayacağı şeklindeki soruya, ‘Bunlar siyasi konular. Biz Prodi ile çevre konusunu görüşeceğiz. Birlikte bir çevre sempozyumu düzenliyoruz. Ayrıca dinler ve kültürler arası diyaloğu konuşacagız’ dedi. Prodi de, Türkçe yapılan konuşmlardan sadece diyalog kelimesini anladığını söyleyerek espri yaptı.

Bir saat süren görüşmeden sonra Türkçe ve Yunanca olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Patrik Bartholomeos, Romano Prodi’nin Ruhban okulunun açılıp açılmadığını sorduğunu belirterek, ‘Ben de açılmadığını söyledim. Bu okulun açılmasını bekliyoruz. Hükümet’ten bunu umut ediyoruz. Patrikhane’nin geleceği açısından da bu okulun açılması çok önemli’ dedi.

Görüşme sırasında Türkiye’deki azınlık hakları ve yabancı vakıflara verilen hakların yeterli olmadığını da anlattığını söyleyen Fener Rum Patriği Bartholomeos, ‘Daha fazla şeyler bekliyoruz. Bu yasanın değiştirileceğini zannediyorum. Azınlıklara yeteri kadar haklar verilmedi. Verilenler de yeterli değil’ diye konuştu.

‘Daha cesur adımlar bekliyorlar’

Patrik Bartholomeos, Romano Prodi ve AB yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde ayrıca, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi yapılmasını istediğini ve bunu her gelişinde söylediğini de aktardı. Ancak, aldığı izlenime göre, Türkiye’ye Kopenhag zirvesinde müzakere tarihi verilemeyeceğini anlattı. Bartholomeos, ‘Sayın Prodi ile bu konuyu da konuştuk. Ancak, bugün görüştüğüm yetkililerden aldığım izlenime göre, müzakere tarihi vermeyecekler. Türkiye’den daha cesur adımlar bekliyorlar. Müzakere tarihi konusunda olumsuzlar’ dedi.

‘Türkiye için dua ediyoruz’

Bartholomeos, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin kişisel görüşlerini ise şu sözlerle açıkladı: ‘Ben Sayın Prodi’ye şahsen Türkiye’nin bir an evvel AB’ye girmesi gerektiğini söyledim. Bunu her görüşmemde de dile getiriyorum. Türkiye’nin AB’ye girmesi için dua ediyoruz.’ -EMİN VAROL / BRÜKSEL-

Yorumlar kapatıldı.