İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Vakıflara MGK makyajı

FATMA SİBEL YÜKSEK

ANKARA – AB’ye uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan ‘Cemaat Vakıflarının Taşınmaz Mal Edinmeleri ve Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları’na iliş-kin yönetmelik MGK’nın görüşleri doğrultusunda değiştirilerek, Resmi Gazete’ye gönderildi. Kürtçe yayın konusundaki yönetmelik ise yayın konusundaki çekinceler nedeniyle tamamlanamadı.

Cemaat vakıflarıyla ilgili yönetmeliğin kapsamı, Lozan Antlaşması’nın azınlık haklarını tanımlayan maddelerine uygun düzenlendi ve Musevi, Ermeni ve Rumlar dışında kalan azınlıkların hak edinmesinin önü kapatıldı.

Son söz komisyonun

MGK Genel Sekreterliği’nin ‘Türkiye’yi geleceğe dönük biçimde bağlayacağı’ gerekçesiyle karşı çıktığı yönetmelik, Başbakanlık Azınlık Tali Komisyonu’nda yeniden ele alındı. AB’ye uyum kapsamında hazırlanan Vakıflar Yasası’ndaki ‘cemaat’ kavramının yeterince açık olmadığını belirleyen komisyon, bu ifadenin yönetmeliğe yansıması ile Rum, Ermeni ve Museviler dışındaki azınlık vakıflarının da hak sahibi olacağı sonucuna vardı. Komisyon ayrıca, sadece bundan sonra edinilecek mallar için değil, geçmişte edinilmiş taşınmazların tescili için de Bakanlar Kurulu onayı istedi.

Ecevit onayladı

Başbakanlık’ta bekleyen yönetmelik taslağı, Azınlık Tali Komisyonu’nun raporuyla birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden sorumlu Devlet Bakanı Ali Doğan’a tekrar gönderildi. Taslak üzerinde yapılan değişiklikler, Başbakan Bülent Ecevit’in onayından geçtikten sonra, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere dün Mevzuat Genel Müdürlüğü’ne gönderildi.

MGK’nın itirazlarını yazılı olarak Başbakanlığa ilettiği yönetmelik, azınlık vakıflarının mal edinmelerinde ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunmalarına ilişkin ilkeleri belirliyor. Uyum yasası ve yönetmelik uyarınca mal edinme ve üzerinde tasarrufta bulunmada son kararı Bakanlar Kurulu verecek. Yönetmelik, ‘yasa yetmez uygulama gerekir’ diyen ve İlerleme Raporu’nu yazan AB Komisyonu’nu etkilemek amacıyla rapor 9 Ekim’de açıklanmadan Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Kürtçe yayın karışık

1 Ekim tarihine kadar hazırlanması planlanan Kürtçe yayına ilişkin yönetmelikte de sorun çıktı. RTÜK, yayınların TRT’den mi, yoksa özel kanallardan mı yapılacağı konusunda netleşme sağlanamadığı için üzerinde çalıştığı yönetmeliğe son şeklini veremedi. Yönetmelik taslağının henüz Başbakanlığa sunulacak aşamaya gelmediğini belirten RTÜK Başkanı Fatih Karaca, “Önümüzdeki hafta belki hazırlayabiliriz. Bazı kurumlar, yayınların TRT’den yapılmasını doğru bulmuyor” dedi.

RTÜK yönetmelik için aralarında MGK, MİT, Genelkurmay’ın da bulunduğu 11 kurum ve kuruluştan görüş almıştı.

Yayınların Kürtçenin hangi lehçesinde yapılacağı konusunda da kesinlik sağlanamadı. Kürtçede en yaygın lehçe olan ‘Kurmançi’ye askeri kesimin ‘ulusal bir dil iddiasıyla öne çıkabileceği’ görüşüyle karşı çıktığı kaydedildi.

Yorumlar kapatıldı.