İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Vakıflara MGK freni

FATMA SİBEL YÜKSEK

ANKARA – Cemaat vakıflarının mal edinebilmesine ilişkin yönetmelik, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) engeline takıldı. MGK, Başbakanlığa, ‘azınlık kapsamının genişletilmesi’nin, ‘Türkiye’nin geleceğine yönelik bir tehdit oluşturabileceği’ni bildirdi.

Yazıda, Lozan Antlaşması’yla tanımlanan azınlık kavramına bağlı kalınması ve ‘Keldani, Gürcü, Arap-Ortodoks, Bulgar, Süryani’ ifadelerinin yönetmelikten çıkarılması istendi. MGK yazısında, ‘alt grupların isimlendirildiği’ yönetmelik taslağının ‘Türkiye’yi geleceğe yönelik bağlayıcı nitelikte olduğu’ vurgulandı.

Yazılı görüş bildirdi

Avrupa Birliği’ne (AB) uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan ‘Cemaat Vakıflarının Taşınmaz Mal Edinmeleri ve Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları Hakkında Yönetmelik’ bir hafta önce Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Ancak, ANAP’lı Devlet Bakanı Ali Doğan, Dışişleri Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görüşlerinin ağırlık kazandığı yönetmelik taslağı, MHP’ den sonra MGK’nın da itirazıyla karşılaştı. Başbakanlığa taslak hakkında yazılı görüş bildiren MGK Genel Sekreterliği, ‘azınlık’ kapsamına itiraz etti ve taslaktaki ‘Keldani, Arap-Ortodoks, Gürcü, Bulgar ve Süryani’ ifadelerinin çıkarılmasını istedi.

Lozan Antlaşması’nda tanımlanan ‘azınlık’ kapsamına sadık kalınmasını isteyen MGK, Türkiye’nin sadece Musevi, Ermeni ve Rum topluluklarını
‘azınlık’ olarak tanıdığına dikkat çekerek, yönetmeliğe ‘Keldani, Arap-Ortodoks, Gürcü, Bulgar ve Süryani’ lerin eklenmesinin Türkiye’yi geleceğe yönelik bağlayabileceği’ ifade edildi. MGK’nın yazısında, ‘mütekabiliyet’ ilkesinin esas alınması gerektiği belirtilerek, Yunanistan’daki Türk azınlığa gayrimenkul sahibi olmada sınırlama getirildiğine dikkat çekildi.

Yazıda, Başbakanlık’ta bekleyen taslaktan ‘cemaat statüsündeki vakıflar’ ifadesinin çıkarılarak, yerine ‘azınlık statüsündeki vakıflar’ ibaresinin konulması da istendi. MGK, ‘cemaat’ ifadesinin Lozan’da çizilen sınırların genişlemesine yol açtığını belirtti.

Karar Başbakanlığın

MGK’nın ilgili yazısı üzerine ANAP’lı Devlet Bakanı Ali Doğan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü, taslağa MGK temsilcisinin de katıldığı toplantıda son şeklinin verildiğini bildirerek, inisiyatifi Başbakanlığa bıraktı. Yönetmelik taslağı Başbakanlık’taki ‘Azınlık Tali Komisyonu’ tarafından yeniden ele alınacak. Genelkurmay, İçişleri, Dışişleri ve MGK’nın temsil edildiği komisyon, Lozan Antlaşması’ndaki ‘gayrimüslim’ ifadesinin tam neyi kapsadığı konusunda görüş oluşturacak.

AB takvimi 1 Ekim’e yetişmedi

Anadilde yayın esaslarını belirleyen yönetmelik taslağına RTÜK tarafından son şeklinin verilememesi ve cemaat vakıfları yönetmeliğinin MGK’nın engeline takılmasıyla, Başbakan Bülent Ecevit’in genelgesinde belirlenen 1 Ekim hedefi gerçekleşememiş oldu. Ecevit, AB’ye uyum yasalarıyla ilgili yönetmeliklerin 1 Ekim’e kadar yürürlüğe girmesini istemişti. Söz konusu düzenlemelerden, ‘Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği’ ile ‘Anadilde Öğrenim Yönetmeliği’ eylül ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yorumlar kapatıldı.