İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Aya Yorgi´de inançlar buluştu

Süleyman ARAT / İSTANBUL

Büyükada’daki Aya Yorgi Kilisesi, dün derdine çare arayanların akınına uğradı. Adanın ünlü Lunapark Tepesi’ndeki kiliseye her dinden binlerce kişi gelerek dilek tuttu.

Kilisede mum diken, 500 metrelik Lunapark-Kilise arasındaki yolun kenarındaki çalılara rengarenk ipler, ağaçlara bezler bağlayan, ayazma suyundan ihtiyaç sahiplerine taşıyan, şans broşları satın alan binlerce kişi Büyükada’da umut dolu saatler yaşadı. Müslüman, Hıristiyan, Musevi her dinden birçok İstanbullu, kilisenin içindeki Aya Thekla İkonu önünde dileklerinin gerçekleşmesi için dua etti. Aya Thekla Günü (Meryem Ana’nın ölümünün 40’ncı günü) áyinini metropolit Genadios yönetti. Vatandaşların akınına uğrayan kilisenin dik yolunda zaman zaman izdiham yaşandı.

Yol kenarında çalı ve ağaçlara isteklerini bir kağıda yazarak asanlar, daha sonra kiliseye çıkarak dua ettiler. Çalılara yazılan ilginç yazılar arasında ‘‘Allah’ım lütfen bana iyi bir işi ve bol parası olan, sorunsuz bir kiracı ver’’, ‘‘Merve ile Cem barışsın, Merve ile Cem mutlu olsun. Evlerindeki kötülükler yok olsun. Salak Sibel de mutlu olsun’’ , ‘‘Bol para, mutluluk ve sağlık ’’ yazıları okuyanların ilgisini çekti. Yol boyunca papazlar da gelen konuklara ücretsiz İncil dağıtarak vaaz verdiler.

RİVAYETLER MUHTELİF

Dili çözülmüş

İnanışa göre, Sultan 4’üncü Murat zamanında, rivayete göre bir çoban burada, at nalı sesleri ve çalılar arasında Aya Yorgi ikonası bulmuş.

Bir başka rivayete göre de, yine 4’üncü Murat zamanında bir yeniçeri ağasının 18 yaşındaki sağır ve dilsiz kızı, hava alması için buraya getiriliyormuş. Kız bir gün başını toprağa koymuş, yatınca sesler duymuş. Bir anda dili çözülerek, ‘‘Burayı kazın’’ demiş. Kazı yapılınca Aya Yorgi kilisesindeki ikona bulunarak, Aya Yorgi kilisesi yapılmış. Ardından haçlı seferleri sırasında kilise yakılıp yıkılmış. Bunun üzerine, Aya Yorgi ikonası üzerindeki adaklarla birlikte rahipler tarafından toprağa gömülmüş. Yağmurdan korunması için de, kutsal masa ikonanın üzerine kapatılmış. Daha sonra bulununca hem ikona, hem de masa kiliseye konulmuş.

Yorumlar kapatıldı.