İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Eskidji, devletin ‘en güvenilir emanetçisi’ oldu

Devlet, Eskidji Müzayede Evi’ni 6183 Sayılı Amme Alacakları Yasası çerçevesinde ‘mutad işyeri’, patronu Dikran Masis’i de ‘güvenilir kişi’ tayin etti. Devletin alacakları karşılığı el koyduğu mallar, doğrudan Eskidji’ye getirilecek ve orada devlet tarafından müzayede ile satılacak.

Batan bankaların ve kamu bankalarının mal varlıklarını ve gayrimenkullerini müzayede ile satışta başarı gösteren Eskidji Müzayede Evi, devletin yediemini, bir anlamda ‘en güvenilir emanetçisi’ oldu. 6183 Sayılı Amme Alacakları Yasası çerçevesinde Eskidji ‘mutad işyeri’, patron Dikran Masis de ‘güvenilir kişi’ tayin edildi.

Böyle bir uygulamanın Türkiye’de ilk defa gerçekleştiğini söyleyen Dikran Masis, ‘‘Bu ünvanlar bizim için gurur verici. Bundan böyle devletimizin alacakları karşılığında el koyduğu mallar bize gönderilecek ve burada kanuna uygun olarak bizim sistemimizle yine devletimiz tarafından satılacak’’ dedi.

Bu görevin yasaya göre zor taraflarının da bulunduğunu belirten Masis, ‘‘Yasaya göre satılacak malların sahipleri ile ilgili bilgi vermemiz kesinlikle yasak. Eğer bu konuda bilgi sızdırırsak 5 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemi ile hakkımızda dava açılacak’’ diye konuştu.

FON BİZE GÜVENİYOR

Sözkonusu gelişmenin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) isteği ile olduğunu belirten Masis, ‘‘Bundan böyle TMSF, 6183’e göre bizim işyerimizi depo olarak, organizasyon gücümüzü de hizmet olarak kullanacak. Ama satışı kendisi yapacak. Şu ana kadar bu iş karşılığı herhangi bir ücret yada komisyon konuşulmadı. Benim amacım, devletin satacağı malların en şeffaf ve verimli sistemle satılmasını sağlamak. Bunu başarırsak şu veya bu şekilde bir ücret almak o kadar da önemli değil’’ dedi.

Dikran Masis bu konudaki başarıdan sonra icra, iflas ve vergi dairesi alacaklarının da Eskidji’nin önerdiği sistemle satışını amaçladıklarını bildirdi. Masis, ‘‘Bizim sistemimize mafya bulaşamıyor. Çünkü kitlesel ve şeffaf müzayede yapılıyor. Bizim müşteri potansiyelimiz çok yüksek. Pazarlama şekli, tanıtım satışta da en yüksek verimi sağlıyor’’ diye konuştu.

VAKIFBANK DA ESKİDJİ’DE

Devletin tercihinden sonra Türkiye Vakıflar Bankası da gayrimenkullerinin satışı için eskidji’yi danışman yaptı. Bu banka ile sürdürdükleri görüşmelerde 400 ila 800 arası gayrimenkulu incelediklerini anlatan Dikran Masis, ‘‘Henüz çalışmalarımız sürüyor. Ancak Vakıfbank’ın gayrimenkullerinden bana göre yıl sonuna kadar 150 trilyonluk satış yapabiliriz. Banka’nın portföyündeki toplam gayrimenkul tutarının da 500 trilyon liradan fazla olduğunu tahmin ediyorum’’ dedi. Masis, Vakıfbank gayrimenkullerinin satışlarına da 1-1.5 ay içinde başlayabileceklerini kaydetti.

ESKİDJİ.COM ALINDI

Dikran Masis, www.eskidji.com internet adresinin haklarını alabilmek için 3 yıldır sürdürdükleri mücaleyi de kazandıklarını, yakın gelecekte internetten uluslararası müzayede de yapacaklarını açıkladı.

İhraç fazlası tekstile uluslararası müzayede

ESKİDJİ Müzayede Evi, Laleli ve Merter’de tıkanan ihraç fazlası satışlar için de uluslararası bir pazar kuruyor. Dikran Masis Türkiye genelinde nekadar ihraç fazlası tekstil konfeksiyon ürünü varsa hepsini dünyaya pazarlamaya talip olduğunu söyledi. Masis şöyle konuştu: ‘‘Burada banka şubesi açıyoruz, gümrükleme işlemleri ve teslimi de biz yapacağız. Şirket malını getirecek bizim uluslararası müzayedemize koyacak. Biz satacağız TIR’a yükleyip göndereceğiz. Bu proje için gerekli departmanı oluşturduk. Ülkenin her yerinden 270 tekstil ve konfeksiyon firması da kendi ürünlerini müzayedeye vereceklerini taahhüt etti.’’ Dikran Masis bu konudaki ilk uluslararası müzayedeyi de Kasım ayının ilk haftasında yapmayı planladıklarını bildirdi.

300 otel ‘beni sat’ dedi

ESKİDJİ Müzayede Evi’nin otel müzayedesi de büyüyor. Kasım ayında düzenlenecek müzayede için 300 civarında otelin satılmak için müracaat ettiği bildirildi. Eskidci bu oteller arasından seçim yapacak ve değer tesbitinde bulunduktan sonra müzayede kataloglarını hazırlayacak. Emekli Sandığı’nın 4 otelin tüm müzayedenin de tamamlandığını ve 1.5 trilyon liradan fazla gelir elde eğdildiğini de bildiren Dikran Masis, bu kuruma ait İzmir Efes Oteli’in eşyalarını da ekim ayı ortasında müzayedeye çıkaracaklarını söyledi.

30 Eylül’de yine BDDK satışı var

ESKİDJİ Müzayede Evi, 30 Eylül’de batan bankalardan BDDK’ya geçen gayrimenkul müzayedesi yapacak. İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, İskenderun, Ankara ve Uşak’ta bulunan gayrimenkuller arasında EGSGYO’dan geçen Yeşilköy’deki Dünya Ticaret Merkezi binasında yer alan bürolar dikkat çekiyor. Sözkonusu müzayedede 3 konut, 4 arsa, 65 işyeri ve 16 özel nitelikli iş yeri müzayedesi yapılacak.

Yediemin kimdir?

Hukukta bir malı malın mülkiyetini ele geçirmek maksadıyla değil, sahibinin temsilcisi olarak geçisi süreyle elinde bulundurmasına izin verilen kişiye yediemin-güvenilir kişi deniliyor. 6183 Sayılı Amme Alacakları Kanunu, devlete, il özel idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ve bunlara ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer’i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından metevellit olan diğer alacakları ile bunların takip masrafları hakkında uygulanan kanun. Bu kanuna uygun olarak devletin alacaklarına karşılık elkoyduğu mal ve gayrimenkuller satılıyor ve alacaklar tahsil edilmiş oluyor. Devlet malların satışını yapmak için de güvenilir kişi ve satış yeri tayin edebiliyor.

Yorumlar kapatıldı.