İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Peder Harutyun Dagley´nin ani vefatı

ABD’nin Ohio eyaleti Cleveland ili Surp Krikor Naregatsi Ermeni Kilisesi’nde görevli olan Peder Harutyun Dagley (1956-2002), 17 Eylül Salı günü aniden rahatsızlandı ve ruhunu Semavi Peder’in ellerine teslim etti.

Amerika’daki Ermeni Kilisesi’nin en sevilen ruhanilerinden olan Peder Harutyun yılında Boston’da doğdu ve bebekken Cambridge’deki Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi’nde Randolph Hayk adıyla vaftiz oldu. 19 yaşına kadar evlerinin yakınında bulunan Protestan kiliselerinin İncil kurslarına katılan Hayk, 1976’de Chelmsford Ermeni Kilisesi’ndeki bir gençlik spor faaliyeti vesilesiyle Ermeni Kilisesi’ne geri döndü.

Hayk İdari Bilimler dalındaki lisans öğrenimini Southeastern Massachusetts Üniversitesi’nde tamamladı. Mezun olduktan sonra bölgedeki değişik otellerin idaresinde çalışarak iş hayatına atıldı. Ancak Tanrı’ya hizmet ateşi zaten yüreğine düşmüştü.

Andover Newton Teoloji Okulu’na kabul edilerek 1989’da Master derecesini aldı. Bu arada Watertown’daki Surp Hagop Ermeni Kilisesi’nin Gençlik İşleri Direktörü olarak görev aldı. 1989’da Anahid Sarkisyan ile evlendi. Tanrı bu evliliği Sona ve Sarkis adını verdikleri iki çocukla bereketledi.

Surp Hagop Kilisesi’nde dört yıl hizmet ettikten sonra, bir yıla yakın Kudüs Ermeni Patrikliği Ruhban Okulu’nda kalarak, Ermeni Kilisesi’nin geleneklerini yakından inceledi. ABD’ye dönerek, Surp Nerses Ruhban Okulu’ndaki kurslara katıldı, bir yandan da Worcester’daki Surp Prgiç Ermeni Kilisesi’nde hizmet etti.

4 Şubat 1996’da Başepiskopos Khajag Barsamyan tarafından papaz olarak takdis edildi ve Peder Harutyun adını aldı. 1996-1999 yılları arasında Illinois eyaleti Waukegan ili Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nde din görevlisi olarak hizmet etti.

Peder Harutyun kilisesindeki görevinin yanısıra, New York’taki Başepiskoposluğun İdari Meclisi’nde ve Amerikan Kiliseler Birliği’nde çeşitli komisyonlarda görev aldı. Ohio eyaletinin Columbus kentinde, ve Pensylvania eyaletinin Erie kentinde yeni Ermeni cemaatlerinin oluşumunda önemli rol oynadı. Ermeni Kilisesi’nin geleceği olarak gördüğü gençlere ve çocuklara özel önem vermekle tanınırdı.

Peder Harutyun, ruhanilik çağırısını ve papazlık görevini tüm sorumluluklarıyla ciddiye alan bir kişiydi.
Büyük bir coşkuyla Tanrı’nın sevgisi hakkında konuşur, bu engin sevginin kendisini O’nun hizmetine çağırdığını kalbinin en derin yerinde hissettiğini söylerdi. Ermeni Hristiyan geleneğine tarih boyunca biçim veren azizler onun kahramanları idiler. Tevazu ile, “En kutsal emanetimiz olan Kilise’yi yeni kuşaklara aktarabilirsek zaten görevimizi yapmış oluruz, yoksa o iman kahramanlarının mertebesine biz yakalaşamayız bile” derdi. Ruhani görevli, ya da bir birey olarak, insanlara yardımcı olabilmek en büyük mutluluğuydu. İçindeki sevgi yüzüne yansıyor, cemaat üyeleri kendisiyle birlikte olmaktan zevk alıyorlardı. Sevgi yumağına benzeyen ailesi tüm cemaate örnek gösterilirdi.

Peder Harutyun, 21 Eylül Cumartesi sabahı, Cleveland Surp Krikor Naregatsi Kilisesi’nde sunulan Surp Badarak’tan sonra özel törenlerle uğurlanıyor. Tanrı taksiratlarını affetsin. Huzur içinde yatsın. Tanri Kilisemiz’de hizmet etmek üzere, Peder Harutyun’daki sevgiyle dolu yeni emekçilere çağırı lütfetsin.

Yorumlar kapatıldı.