İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Konserin 30 Ağustos’ta yapılmış olması daha anlamlı

Türk pop müziğinin ünlü ismi Sezen Aksu’nun 30 Ağustos Cuma gecesi Efes Antik Tiyatro’da ‘Türkiye Şarkıları’ adıyla verdiği konserin yankıları devam ediyor. Sanatçının konserinde Ermenice, Rumca ve Kürtçe şarkılar söylemesi ve konserin 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk getirilmesi, başta Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon olmak üzere çeşitli kesimlerden tepkiler almıştı.

Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan ise Sezen Aksu’nun Rumca, Ermenice ve Kürtçe şarkılar söylediği konserin 30 Ağustos’ta yapılmasında bir sakınca olmadığını; aksine konserin bugün yapılmasının Türk’ün engin hoşgörüsünün, bağışlayıcılığının ve de kültürel kimliklere duyduğu saygının bir göstergesi olarak algılanması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili olarak Zaman’ın sorularını cevaplayan Kültür Bakanı Suat Çağlayan şöyle dedi: “Artık evrenselleşen, globalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Kültürel kimliklerin ortaya çıkması için engellerin kaldırıldığı bir dünya burası. Zaten kimse bunlar niye yapılıyor diye eleştirmedi. Sadece yapıldığı tarih eleştirildi. “Niye 30 Ağustos’ta yapılıyor?” diye… Bence 30 Ağustos’ta yapılması daha anlamlı oldu. Şu bakımdan, Türk’ün engin hoşgörüsünün, bağışlayıcılığının ve de kültürel kimliklere duyduğu saygının bir göstergesi olarak algılanabilir.”

Sezen Aksu’nun Efes Antik Tiyatro’da verdiği ‘Türkiye Şarkıları’ konserinde Türkçe şarkılarının yanında Ermenice, Rumca ve Kürtçe şarkılar da söylemesine ilk tepki, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon’dan gelmişti. Tolon, konserin 30 Ağustos’ a denk getirilmesine tepki göstermiş ve “Böyle bir konser için bugünü mü buldular? Türkiye mozaiği adı altında anlamsız bir konser verilmesini şüpheyle karşılıyorum. Garip karşılıyorum. Sanatçıya sözüm yok. Konser böyle bir günde değil, 31’inde, 1’inde, 2’sinde yapılabilirdi.” demişti.

Konserinde Yahudi Sefarad, Ermeni, Rum, Kürt ve Türk müziğinin dinî–tasavvufi, klasik, halk ve pop türünde seçkin örneklerini veren Sezen Aksu ise “Bu birliktelik de, bu konser de ‘özel’ değil. Bu bizim kendi gerçeğimiz, bu toprakların kendi gerçeği, doğal birlikteliği.” yorumunu yapmıştı.

Tuna Gürel / İstanbul

Yorumlar kapatıldı.