İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Rahiplerin Kınalıada Toplantısında Cemaati Yakından İlgilendiren Önemli Konular Görüşüldü

Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne bağlı Rahipler Topluluğu (Miapanutyun) üyeleri 28 Ağustos Çarşamba günü saat 16:00’da Kınalıada’daki Patriklik konutunda, Patrik Hazretlerinin riyasetinde 2002 yaz dünemi toplantılarının ikincisini gerçekleştirdi. Toplantıya Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Aram Ateşyan da katıldı.

İki saat süren toplantıda, özellikle sonbahar sezonu başlarken, Türkiye Ermenileri Patrikliği yetki alanı dahilinde bulunan kiliselerde verilen dini hizmetin kalitesi ile ilgili önemli konular ve diğer kilise ve kurumlarla sürdürülen ilişkiler gözden geçirildi.

Çocuklarımıza Yönelik Çalışmalar

Patrik Mesrob II Hazretleri, toplantıda cemaatimizin çocuk ve gençlerinin ruhani eğitimine özel ilgi gösterilmesi, zaman zaman ruhani sohbetler düzenlenmesi gereğini bir kez daha vurguladı. Ruhani hayatın okullardaki din dersi kitaplarındaki kuru bilgilerle yeni kuşaklara aktarılmasının zor olduğunu söyleyerek, teke tek kişisel görüşmeden daha iyi bir metodun hala olmadığını söyledi. Özellikle, kalabalık semtlerdeki kilise korolarının görevi, o bölgelerdeki çocuk ve gençlerin Ermeni Kilisesi’nin gelenek ve göreneklerine bağlı olmaları, kutsal günler için şarkı ve ilahilerin öğrenilmesi, Kutsal Kitap, Azizlerin Hayatı ve dua kitaplarını okuma alışkanlığı elde edebilmeleri için ruhani bir ortam yaratmaktır.

Vatandaşlarımızın %99’unun Müslüman dinine mensup olduğu Türkiye’de, cemaat üyelerimizin Hristiyan kimlikleri ile barışık olmaları için bu elzemdir. Yeni kuşağın her bir üyesi, kendi vicdanı, ruhu ve fikrinde, kimliğindeki dini, etnik, kültürel ve vatandaşlık öğeleri ile barışık olmalı. Rahipler topluluğu, özellikle Tarkmançatz (Aziz Çevirmenler) kutlamaları münasebetiyle Kültür Haftası etkinlikleri bağlamında İstanbul’daki kilise korolarına yön vermek amacıyla taslak hazırlanması için, Ruhani Kurul’a tavsiyede bulunma kararı aldı. Özellikle, Surp Dznunt, Surp Zadig, Hokekalust, yaz döneminde ise Surp Astvadzadzin bayramlarına hazırlanmak amacıyla düzenlenen ruhani çalışmaların yeni bir yaklaşımla devamı konusunda fikirbirliği oluştu.

Ermeni Kilisesi’nin Diğer Patriklikleriyle İlişkiler

Rahipler topluluğu, daha sonra, Patrikliğimiz’in, Ermeni Kilisesi’nin diğer patriklik merkezleriyle karşılıklı ilişkileri hakkında fikir alışverişinde bulundu. İlişkilerin karşılıklı olarak biraderane, sevgi ve saygı ortamında ilerlediği tespit edildi. Patrik Hazretleri, diğer patriklik merkezleri olan Ermenistan’daki Surp Eçmiyadzin Ana Makamı’nı, Lübnan’daki Kilikya Katoğikosluğu’nu ve İsrail’deki Kudüs Patrikliği’ni yılda en az bir kez ziyaret etmeye çalıştığını belirtti. Patrik Hazretleri, gerektiğinde Yüksek Ruhani Kurul toplantıları ve Ermeni Kilisesi’nin Yeni Tüzüğü çalışmaları nedeniyle bazen yılda birkaç kez Eçmiyadzin’i ziyaret ediyor. Yeni Tüzük Komisyon üyeliğine, kilise kanunlarına da vakıf olan Av. Setrak Davuthan atanmış bulunuyor.

Öte yandan, 2003 yılında, ilk olarak 303 yılında inşa edilen ve ibadete açılan Surp Eçmiyadzin Kilisesi’nin 1700. yıldönümü dünyanın dört köşesindeki tüm Ermeni kiliseleri tarafından kutlanacak. Bu, 2001 yılında Ermeniler’in Hristiyanlığı resmen kabul edişlerinin 1700. yılı kutlamalarının bir tekrarı gibi olacak. Diğer ruhani merkezlerden rahipler veya üst rütbeli din adamları zaman zaman İstanbul’u ziyaret ederek Patrikliğin misafiri olmaktadırlar.

Kiliselerarası İlişkiler

Dünya Kiliseler Birliği, Vatikan, Ortodoks Kilsesinin 16 patriklik merkezi, Süryani, Kıpti, Habeş ve Hint Ortodoks Patriklikleri, Alman Protestan ve Anglikan Kiliseleri ile mevcut geleneksel bağlar ve ilişkiler her zamanki gibi sürdürülmektedir.

Ermeni Katolik Kilisesi ile gerek hiyerarşi, gerekse cemaat bazındaki ilişkiler iyi durumdadır. Ermeni Protestan Kilisesi’nin Orta Doğu ve Amerika’daki başlıca sorumluları İstanbul’a her geldiklerinde Patrikliği ziyaret ederler. Aynalıçeşme Ermeni Protestan Kilisesi Yönetim Kurulu’nun Patriklikle ilişkileri iyi durumdadır. Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi binasını kullananlar hakkında ise aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Orada, maalesef, Ermeni Kilisesi üyesi olup, özellikle çarşıda çalışan gençleri cezbetmek için özel çalışmalar yapılmakta, vaftiz ve dini nikahlar kıyılmaktadır. Bu bağlamda Patriklik makamının belli çekinceleri bulunmaktadır. Tünel Union Church, Tünel Anglikan, Aynalıçeşme Alman Protestan, Moda Presbiteryen gibi, dünyada ve Türkiye’de resmen tanınan diğer Protestan Kiliseleri ile olan ilişkiler de iyi durumdadır. Rahiplerimizden birkaçının önerisiyle ve kendilerinin kefaletine dayanarak, kilise vakıf yöneticilerinin de hemfikir olmasıyla Presbiteryen cemaatine ait bir gruba, ibadetlerini Kartal Surp Nışan Kilisesi’nde yapabilmeleri için izin verilmiştir.

Presbiteryenler, Anglikan ve Alman Protestan kiliseleri gibi Dünya Kiliseler Birliğine resmen üye olan ve daha önceleri Moda Anglikan Şapeli’nde ibadette bulunan Presbiteryen cemaatinin yaklaşık üç yıldan beri Kartal S. Nışan Kilisesi’nde ibadette bulunmasına izin verilmiştir. Dünya Kiliseler Birliği üyesi tüm kiliseler ve cemaatleriyle olduğu gibi, patriklik makamının bilgisi dışında Ermeni Kilisesi üyelerini (kendileri istemiş olsalar bile) vaftiz etmeyeceklerine ve onların dini nikahlarını kıymayacaklarına dair Patriklik ile Presbiteryenler arasında karşılıklı anlaşma mevcuttur. Diğer yandan Ruhani Kurul, 19 Temmuz 2002 tarihli toplantısında, bağımsız iki Protestan grubun, biri Altımermer diğeri İskenderun’da bulunan kilise binalarımızı kullanma yönündeki başvurularını geri çevirmiştir.

Dinlerarası İlişkiler;

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne daha kararlı bir tavırla üye olma isteği belirlediğinden beri daha önceleri resmi platformda oldukça “kuru” bir görüntü sergileyen Musevi-Hristiyan-İslam üçlü ilişkileri, özellikle şimdiki Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz döneminde yeni merhaleler kaydetti. Bilimsel ilahiyat toplantılarının yanısıra düzenlenen dinlerarası dua törenleri ise, kabul etmek gerekir ki, hem Hristiyan hem de İslami kesimlerin muhafazakar çevreleri tarafından halen önyargı ile karşılanabilmektedir. Dini, ahlaki ve sosyal konular hakkında, altında Diyanet İşleri Başkanı’nın, Ermeni ve Rum Patriklerinin, Ermeni Katolik Başepiskoposunun, Musevi Hahambaşısının ve diğer mezheplere mensup ruhani liderlerin imzaları bulunan Bosphorus ve Tarsus bildirileri gibi birkaç dinlerarası özellik taşıyan anlaşmalar alenen imzalanmış ve büyük yankı uyandırmıştır.

Ruhani Yaşam:

Ruhani pederler, tüm merkezi kiliselerde sabah dualarının ve diğer tüm dini törenlerin, Dini İşlerden Sorumlu Patrik Yardımcısı Aram Srpazan’ın gözetiminde düzenli olarak devam ettiğini memnuniyetle kaydettiler. Din görevlisi atanmış olan her kilisede, her Pazar düzenli olarak Surp Badarak sunulmaktadır. Din görevlisi bulunmayan kiliselerde ise, ziyaretçi din görevlileri tarafından hafta içleri törenler düzenlenmektedir. Yaz döneminde Burgaz ve Büyükada’da Surp Badarak sunulmuştur. Taşra’daki kiliselerimizi ve küçük cemaatleri din görevlilerimiz yılda birkaç kez ziyaret etmektedir. Cemaatimizin Ermenice anlamayan üyeleri için Feriköy, Kumkapı, Samatya, Bakırköy, Yeşilköy ve Kınalı’da ruhani seminerler düzenlenmiştir. Patrik Hazretleri ise, Ermenice bilmeyen cemaat mensuplarını kaale alarak, Pazar günü Surp Badarak’ta konuştuğu Ermenice vaazları, törenin bitiminde Türkçe olarak tekrarlamaktadır.

Surp Badarak metninin çeviri çalışmaları devam etmektedir. Ruhani Reisimiz’in talimatıyla Doç.Dr.Vart Şigaher’in, tanıtımı geçen yıl yapılan S. Badarak’ın günümüz Batı Ermenicesi’ne çevirme projesi başarıyla sonuçlandı. Önümüzdeki aylarda, S. Badarak’ın günümüz Türkçesi ile çevirisi tamamlanacaktır. Diğer törenlerin çevirilerinden oluşan kitapçıkların yayımlanması da proje kapsamına alınmış bulunuyor.

Patrik Hazretleri, “Çocuklar için Kutsal Kitap” adlı eserin İstanbul’da yeniden basıldığını,
önümüzdeki Kasım ayında bu Kitab’ın cemaate tanıtılacağını belirtti.

Rahipler, toplantı esnasında, yurtdışında eğitim gören rahip adaylarının durumunu, yeni müracaatları, özellikle kilise için yeni müzisyenler yetiştirme meselesini, Patriklik Binası tamiratının son gelişmelerini ve açılış törenlerini, diğer ruhani merkezlerin temsilcilerinin ağırlanması meselesini de göz önünde bulundurdular.

Patrik Hazretleri rahipler topluluğuna sadakatli hizmetleri için teşekkür etti. Hizmetseverliklerini takdir ederek, dikkatlerini ruhani hayatın yenilenmesi, çocuk ve gençlerin ruhani eğitimi konusundaki çalışmalara yönlendirmelerini telkin etti.

Yorumlar kapatıldı.