İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azg: KARS-GÜMRÜ DEMİRYOLU BİR YIL İÇERİSİNDE AÇILACAK

Türkiye Ulusal Güvenlik Konseyi danışmanı, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezinin Rusya bölüm başkanı, Ankara Üniversitesi hocalarından Prof. Hasan Köni yaptığı açıklamada “Eğer Sosyal-Demokratlar Türkiye’de iktidara gelirse Kars ve Gümrü şehirleri arasındaki demiryolu bir yıl içerisinde açılabilir” dedi.

Hasan Köni, kendisinin eski Dışişleri Bakanı Cem’in kurduğu Sosyal-Demokrat Partisinin üyesi olmadığını fakat sempatizanları arasında yer aldığını ifade etti.

Köni’ye göre bu durum, aralarında Kafkas ülkelerinin karşılıklı entegrasyonunun da bulunduğu bir takım süreçlere bağlı.

Aralarında Avrupa Birliğinin de bulunduğu dünyada var olan ittifaklar ekonomik işbirliğini önemsemekte, güç kullanımına karşı çıkmaktadırlar.

Türkiye’de Avrupa Birliği üyesi olmayı arzularken kendisi için ekonomik çıkarları öncelikli görmektedir.

Uzmana göre, Ankara bu amaçla Moskova ile ilişkileri geliştirmektedir.

Köni’ye göre Moskova, Azerbaycan ve Gürcistan’ı kaybettikten sonra Ermenistan’ı da yitirmemek için onun Türkiye ve Batı ile entegrasyonunu engellemektedir.

Köni, Kafkasya’yı Moskova için iki nedenle çok önemli bulmaktadır. Bunlar: “Mavi Akım” ve Bakü-Novorosiysk petrol boru hattıdır.

Türk uzman ayrıca Bakü-Ceyhan petrol boru hattının bir kolunun Ermenistan’dan geçmesinin politik ve ekonomik açılardan yararlı olacağı düşüncesini de belirtti.

Yorumlar kapatıldı.