İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

H.Dink: “Gül’ün sözleri ırkçı ve bölücü” – ntvmsnbc

MHP’li milletvekili Mehmet Gül’ün azınlık vakıflarının Müslüman Türk düşmanı olduğu yönündeki sözlerine azınlıklardan tepki geldi. AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, Gül’ün sözlerini ırkçı ve bölücü olarak niteledi.

İstanbul

1 Ağustos— NTV canlı yayınında Mirgün Cabas’ın sorularını yanıtlayan Dink “Böyle bir lafı ulu orta kalkıp edemezsiniz. Eğer ederseniz bunun hesabını sizden sorarlar. Çünkü bu ırkçılıktır, bu bölücülüktür. Eğer azınlıkların alacağı bu haklar Türkiye’yi batıracaksa vermesinler bize ve Türkiye kurtulsun o zaman” dedi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, AB yasaları içinde yer alan “Cemaat vakıfları Bakanlar Kurulu’nun izniyle dini, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinebilirler ve taşınmaz malları üzerinde tasarrufta bulunabilirler” maddesinin mevcut durumdan farklarını açıkladı. Dink azınlık vakıflarının, mülk edinemediklerini, bağış kabul edemediklerini ve ellerinde olan mülklerin de 1936 yılından sonra edinildiği gerekçesiyle ellerinden alındığını söyledi.

Dink Mehmet Gül’ün azınlık vakıflarının Müslüman Türk düşmanı olduğu sözlerine ilişkin ise şunları söyledi:

” Gerçekten Sayın Mehmet Gül’ün ve son günlerde birkaç gündür televizyonlarda izlediğimiz benzer ifadelerin karşısında ne diyeceğimizi şaşırmış vaziyetteyiz. Müthiş bir bilgi kirliliği dolaşıyor ortalıkta. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan bizleri ve bizim kurumlarımızı kalkıp böyle Müslüman Türk düşmanları olarak, açık olarak nitelendirmek, yani bu ülkede bu kadar kolay mı bunlar, bu kadar yasalar yok mu, savcılar yok mu? Yani bakınız işte Avrupa Birliği’ne belki de bunun için girmeliyiz. Çünkü böyle bir lafı ulu orta kalkıp edemezsiniz. Eğer ederseniz bunun hesabını sizden sorarlar.

Çünkü bu ırkçılıktır, bu bölücülüktür. Siz bu ülkedeki yurttaşlarınıza sizden ayrı dinden oldukları için Türk düşmanı, Müslüman düşmanı ve onların kurumları yakıştırmasını yapamazsınız. Bunu niçin yapıyorlar?

Azınlık vakıflarının bir sorunu vardır. Biz bu sorunumuzu yıllardır dile getiriyoruz. Yıllardır dile getirmenin yöntemi de nedir? Devlete ulaşmaktır. Biz kalktık basınımızla, kurumlarımızla Ankara’lara taşındık, bütün parti liderleriyle, siyasetçilerle görüştük, yıllardır dile getiriyoruz sorunlarımızı dile getiriyoruz. Ankara’ya taşıyoruz sorunumuzu. Başka kime taşıyacağız? ” dedi.

Ermeni Patriği’nin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den bu konuyla ilgili randevu talep ettiğini söyleyen Dink “Ama bir türlü randevulaşamadılar. Bu mümkün olmadı ve derdimizi anlatamadığımız için de bu arkadaşlarımız şimdi bu tür yanlış bilgilerle, kirli bilgilerle şu ülkede gerçek birer yurtsever olarak yaşayan bizleri bu tür uluorta kamuoyu önünde Türk düşmanı, Müslüman düşmanı olarak nitelendiriyorlar, çok ayıp ediyorlar çok. Yani şurda bize ufacık bir hak tanıyacaklar, bu hakkı verirken bile boğazımıza sokarak sanki bu hakkı vermeye çalııyorlar.” diye konuştu.

Dink azınlık vakıflarının Osmanlı’dan gelen bir gelenek olduğunu belirterek “Cumhuriyetle birlikte de statüsü belirlenen cemaat vakıfları olmuşuzdur. Ve her şey de çok iyi gidiyordu ta 1974’lü yıllara kadar. Bu vakıflar ne yapar? Bu vakıflar okullarımızı idare eder, bu vakıflar hastanelerimizi idare eder, hastalarımızı idare eder. Hastaneleri, bir şey daha söyleyeyim, bugün gidin mesela Yedikule’deki Ermeni Hastanesi’nde o Türk düşmanı olarak, Müslüman düşmanı olarak nitelenen o hastanede gidiniz bakınız, yüzde 95’i Türk ve Müslüman kardeşlerimizdir gelirler oraya.

Onlara yardımcı olunur. Yani bu ülkenin kurumlarıdır, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumlarıdır bunlar. Bunları kalkıp yurt dışından yabancı kurumlarmış gibi nitelendirmek, kamuoyunu bu tür kirli bilgilerle nitelendirmek gerçekten üzüntü verici. Ben yakıştırmıyorum. Yani bu üsluptan vazgeçilmesi lazım. Böyle bir hak verilecekse eğer bize, bu şekilde verilecekse, verilmesin, kalsın. Eğer azınlıkların alacağı bu haklar Türkiye’yi batıracaksa vermesinler bize ve Türkiye kurtulsun o zaman” dedi.

Yorumlar kapatıldı.