İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Ermeni lobisinden sözde soykırımı için dolaylı girişim

Washington, Anadolu Ajansı

ABD’de Ermeni lobisi, sözde soykırımın dolaylı yoldan tanınmasına yönelik bir girişim çerçevesinde, ABD’de Soykırım Sözleşmesi Uygulama Yasası’nın kabulünün 15. yıldönümünde Senato’ya sunduğu bir tasarıya, sözde Ermeni soykırımı ifadesini koydu.

Ermeni lobisi mensubu Demokrat Parti New Jersey Senatörü Robert Torricelli tarafından Senato’ya sunulan 307 sayılı tasarıda, Kamboçya, Ruanda ve Musevi soykırımlarının yanı sıra “Ermeni soykırımı” ifadesi yer aldı.

Tasarının, ABD’de 1987 yılında kabul edilen Soykırım Sözleşmesi Uygulama Yasası’nın 15. yıldönümünde, BM Soykırım Suçunu Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi çerçevesinde uluslararası yasalarda soykırımın suç olduğunun bir kez daha kabul edilmesi amacıyla sunulduğu ifade edildi.

BM Soykırım Suçunu Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi’nin, “bir milleti etnik, ırksal ya da dini nedenlerden ötürü yok etme niyetini soykırım olarak tanımladığı ve bu suçu işleyen kişilerin etkili şekilde cezalandırılması için yerel yasalara başvurulmasını öngördüğü” tasarıda belirtildi.

Tasarıda, “Soykırım Sözleşmesi Uygulama Yasası, ABD’nin soykırım suçuna karşı durması ve diğer soykırımların yanı sıra Musevi, Ermeni, Kamboçya ve Ruanda soykırımlarının, gelecekte soykırımları önlemede yardımcı olması açısından kullanılması yönündeki ilkesini ifade ediyor” sözlerine yer verildi.

100 sandalyeli Senato’da şimdilik 18 senatörden tasarıya destek geldi. Tasarıyı destekleyen senatörler arasında, Rum–Yunan lobisine mensup senatörlerin de bulunması dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.