İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Misyonerlere karşı Diyanet´ten uyarı

Yelda ATAÇ/ANKARA

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Tiflis’te katıldığı Şûra’da, diğer dinlerin temsilcilerine, Kafkaslar ve Türk Cumhuriyetleri’nde artan misyonerlik faaliyetlerinin dinler arası diyaloğa gölge düşürdüğünü söyledi.

Başkanlığın 9 Ağustos’ta camilerde okunması için hazırladığı hutbede de, misyonerlik çalışmalarına karşı sert bir tepki gösterilecek ve vatandaşlar uyarılacak.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, geçen hafta Tiflis’te katıldığı, ‘‘Kafkaslarda Barış İçin İşbirliği ve Dinlerarası Diyalog Toplantısı’’nda misyonerlik konusunu gündeme getirdiğini bildirdi. Şûra’da, diyalog için samimiyetin şart olduğunu kaydeden Yılmaz, ‘‘Herkes dinini seçmekte özgürdür. Kimsenin baskı altında tutulmaması gerekir’’ dedi.

Gürcü Ortodoks Kilisesi, Rus Ortodoks Kilisesi, Gürcistan Ermeni Kilisesi, Kafkas Müslümanlar İdaresi, Kafkas Yahudi Topluluğu, Kafkas Roma Katolik Kilisesi ile Ermenistan, Kuveyt ve Suriye’den temsilcilerin katıldığı Şûra’da Yılmaz, hem açılışta hem de kapanışta birer konuşma yaparak görüşlerini aktardı.

‘‘Diyalog dinlerin birleşmesi veya bir dinin diğer dinin potasında erimesi anlamına gelmez. Farklılıklar içerisinde din adamlarının uzlaşması, anlaşması ve dünya barışına katkıda bulunması demektir’’ saptamasını yapan Yılmaz, dinlerarası diyaloğun sonuç verebilmesi için misyonerlik faaliyetlerine son verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’deki diyalog ortamını örnek gösteren Diyanet İşleri Başkanı, ülkedeki Hristiyan ve Yahudi cemaatinin dini temsilcileriyle çeşitli toplantılarda biraraya geldiklerini belirtti. Yılmaz, Vatikan’la bu konuda iyi niyet anlaşması yaptıklarının da altını çizdi.

Bu arada, Diyanet İşleri Başkanlığı, 9 Ağustos’ta tüm camilerde okunması için ‘‘Misyonerlik Faaliyetlerine Dikkat Edelim’’ başlıklı bir hutbe hazırladı.

Yorumlar kapatıldı.