İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Ermenistan Dışişleri Bakanı Osganyan Patriklik’te

Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vartan Osganyan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nin (KEİB) 10. Kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen KEİB Devlet ya da Hükümet Başkanları Olağanüstü Zirve Toplantısı’na katılmak üzere on kişilik bir heyet ve sekiz gazeteci eşliğinde 24 Haziran Pazartesi günü İstanbul’a geldi.

25 Haziran Salı günü KEİB oturumlarına katılan ve çeşitli temaslarda bulunduktan sonra, 26 Haziran sabahı TESEV ve AVRASYA Vakıfları tarafından düzenlenen bir toplantıya konuşmacı olarak katılan Osganyan, aynı gün saat 12:00’de Ermenistan Cumhuriyeti KEİB Daimi Temsilcisi Arsen Avakyan ve yanındaki heyet ile birlikte Kumkapı’daki Surp Astvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’ni ziyaret etti.

Patrik Mesrob II Hazretleri adına Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Aram Ateşyan ve Patriklik Genel Sekreteri Dikran Zenginyan tarafından karşılanan Bakan Osganyan, Patriklik Merkez Kilisesi görevlisi Rahip Yeğişe Uçkunyan ve Efrim Bağ başkanlığındaki vakıf yöneticileri tarafından ağırlandı. Tarihi kiliseyi gezdikten sonra, yönetim kurulu odasında ağırlanan Bakan Osganyan’a, İstanbul’daki Patrikliğin ve Merkez Kilise’nin tarihi hakkında bilgi sunuldu. Dışişleri Bakanı’nın kiliseye ziyaretini gerek Ermeni, gerekse Türk basını yakından takip ettiler. Patriklik binasının onarım çalışmaları hakkında da bilgi alan Osganyan, daha sonra kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Patrik Hazretleri Bakan Osganyan Onuruna Kabul Düzenledi

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Osganyan ve beraberindeki heyet, daha sonra Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Hazretleri’nin Polat Rönenans Oteli’nde kendisi onuruna verdiği resepsiyona katıldı.

Patrik Hazretleri tarafından salonun kapısında sıcak bir şekilde karşılanan Bakan, resepsiyonda hazır bulunan Türkiye Ermenileri cemaati üyeleri ile teker teker ilgilendi.

Patrik Mesrob II Hazretleri kısa bir konuşma yaparak şöyle dedi: “Sayın Bakan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin olağanüstü zirvesi vesilesiyle Türkiye’de bulunmaktasınız. İstanbul’daki Patrikliğimiz ve Türkiye Ermenileri adına Zat-ı Alileriniz’i saygıyla selamlıyor, Dördüncü yüzyıldan bugüne kadar bağrında her zaman bir Ermeni cemaatini barındıran bu tarihi şehre ‘hoş geldiniz!’ diyorum. İstanbul’daki temsaslarınızın Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi sürecine katkıda bulunacağını ümid ediyoruz. Bu vesileyle Zat-ı Alileriniz’e ve seçkin heyetinizin saygıdeğer üyelerine en iyi dileklerimi sunuyor, Ermenistan’daki soydaşlarımıza ve dindaşlarımıza Türkiye Ermenileri’nin selam ve sevgilerini iletmenizi rica ediyorum. Yolunuz açık olsun. Bölgemizde huzur, barış ve esenlik olması halkların başlıca dileği olduğu gibi, aynı zamanda bizim de en içten duamızdır. ‘Ne mutlu barışseverlere!’ diyen İsa Mesih’in sözleri şiarımızdır. Tanrı sizi ve tüm barış elçilerinin üzerinden koruyucu Eli’ni eksik etmesin.”

Bakan Osganyan da yaptığı cevabi konuşmada onuruna verilen kabul için Patrik Hazretlerine teşekkür ettikten sonra, salondaki konuklara hitaben şöyle dedi: “Patrik Hazretleri İstanbul için ‘tarihi’ sıfatını kullanırken çok doğruydu. Bizim halkımızın tarihi, ve özellikle Batı Ermeni kültürü ve edebiyatı açısından da İstanbul çok tarihi bir şehir gerçekten de. Bu şehre her geldiğimde duygulanmadan edemiyorum, çünkü edebiyat kitaplarımız bu şehirde üretilen eserlerin örnekleriyle dolu. Okul sıralarında bu şehrin edebiyatçılarıyla haşır neşir büyüdük hepimiz de.” Konuşmasına devam eden Osganyan, “Bu ziyaret vesilesiyle Türkiye Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile üçüncü kez buluştuk, henüz sorunların çözüme kavuşması için zaman gerekiyor ancak iyi yolda ilerliyoruz ve sıcak bir diyalog ortamının oluşmuş olduğunu söyleyebilirim. İzlenimlerim çok olumlu!” dedi. Patrik Mesrob II Hazretleri günün anısına konuk Bakan’a Ermeni Patrikliği’nin armasını taşıyan gümüş bir plaket hediye etti.

Koçaryan’dan Edebiyatçılara Sürpriz

Daha sonra, Ermenistan heyeti yetkililerinin Patrik Hazretleri’nin olurunu almalarından sonra, Bakan Osganyan sürpriz bir açıklamada bulunmak istediğini belirterek, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın emriyle İstanbullu iki Ermeni edebiyatçının göğüslerine “Ermenistan Devleti Surp Movses Khorenatsi Madalyasını” takacağını açıkladı.

Yerevan Devlet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Suren Danielyan’ın sunuş konuşmasının ardından, Bakan Osganyan Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan tarafından imzalanan beratları okuduktan sonra gazeteci-yazar Rober Haddeciyan’a ve şair Arto Cümbüşyan’a madalyalarını taktı.

Resepsiyona Katılanlar

Resepsiyona katılan 150 kişi arasında Türkiye Ermeni Katolik cemaati Ruhani Reisi Başepiskopos Hovhannes Çolakyan, Latin Katolik cemaati ruhani reisi Episkopos. Louis Pelâtre, Rum Ortodoks ve Süryani cemaatleri temsilcileri, Rusya Başkonsolosu Sergei Veliçkin, İngiltere Başkonsolosu Roger Short, İsveç Krallığı Başkonsolosu İngmar Karlsson, Bulgaristan Başkonsolosu Branimir Mladenov, Patrik Hazretlerinin danışmanları, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi vakfı yönetim kurulu başkanı Setrak Tokat, diğer yöneticiler, hukukçular, hayırseverler ve diğer davetliler vardı.

Bakan’la Patrik Başbaşa Görüştüler

Resepsiyonun ardından, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Hazretleri ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Osganyan, otelin havuzuna bitişik bulunan tesisde birlikte kahve içtiler ve başbaşa sohbet etme olanağını budular. Saat 15:00 civarında otelden ayrılan Bakan Osganyan, özel uçağıyla Yerevan’a geri döndü.

Yorumlar kapatıldı.