İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg:`YÜZ YILLIK SORUNLAR BİR GECEDE ÇÖZÜLEMEZ´

Azg’ın bir ABD Dışişleri yetkilisi ile Türkiye-Ermenistan ilişkileri konusunda yaptığı görüşmeyi aktarıyoruz.


Bölgede ABD’nin güvenli stratejik müttefiği Türkiye’dir ve Ermeni-Türk ilişkilerinin oluşturulması için Washington Türk-Amerikan dostluğunu feda edemez.

“AZG”ın “ABD, Ermenistan’a uyguladığı ambargoyu kaldırması için NATO’daki kendi müttefiğine baskıda bulunmayı istemiyor mu?” sorusunu ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya bürosunun Kafkasya ve Orta-Asya bölümünden bir resmi şahsiyet şu cevabı verdi “Dünyada birbirleriyle kötü ilişkilerde bulunan devletler mevcut. Aynen Ermenistan ve Türkiye gibi. Eğer Yerevan ve Ankara olumlu yanıt verirlerse ABD, Ermeni-Türk ilişkilerinde aracı olmaya hazır. Çok sık devletlerden biri ABD’nin aracılığına olumlu yaklaşmamaktadır. Biz, Kafkasya bölgesinin istikrarı ve ekonomik kalkınma için Ermenistan ve Türkiye’nin iyi ilişkilerde bulunmasını istiyoruz..

Biz, Ermeni-Türk sınırını açması, Ermenistan ile ilişkiler kurması yolunda Türkiye’ye baskıda bulunamayız, biz sadece buna destek verebiliriz. Bu uğurda Yerevan iyi çaba sarfetmektedir. Ermenistan Dışişleri Bakanlığında ve Devlet Başkanı personelinde sorunun önemini anlayan iyi diplomatlar bulunmaktadır. Onlar vatansever Ermeni’lerdir. Türkiye küçük adımlar atmaya hazır Ermenistan’da bu adımları cevaplamaya hazır. Ermeni’ler ve Türk’ler arasındaki yüzyıllık tarihi bulunan sorunlar bir gecede düzelemez. Büyük bir ihtimalle bu ayın 25’inde İstanbul’da, Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Oskanyan, Cem ve Guliyev’in görüşmeleri gerçekleşecek”.

“Ermeni-Türk sınırı boyunca konuşlanmış bulunan Rus sınır muhafızları, Ermenistan’da konuşlanmış Rus Askeri birliklerinin varlığını ABD Ermeni-Türk ilişkilerinde bir engel oarak görüyor mu?” şeklindeki “AZG”ın bir diğer sorusunu ise “Biz Rus askeri varlığını bir sorun, istikrarsızlık faktörü olarak görmüyoruz. Ermenistan Bağımsız bir devlettir, eğer Rusya’nın yardımına ihtiyacı varsa bu kendi sorunudur.Şuanda ABD, Kafkasya’da Rusya’nın askeri varlığına karşı çıkmamaktadır” diyerek cevaplandırdı.

Tatul Hakobyan-Washington

Yorumlar kapatıldı.