İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alman EDP Basın Ajansı’nın Patrik Mesrob II. Hazretlerinin Berlin ziyareti ile ilgili bildirisi

Patrik Hazretleri Türkiye’deki Müslüman ve Hıristiyanlar arasındaki diyaloğu takdir ediyor.

Türkiyeli Kilise Önderi, Federal Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau ve Alman Protestan Kilisesi Başkanı Manfred Kock ile buluşuyor


Berlin (epd).

Türkiye’deki Ermeni Kilisesi Patriği Mesrob II’nin görüşüne göre Türkiye’deki müslümanlar ve hıristiyanlar arasındaki diyalog geçen seneler içerisinde gözle görülür bir şekilde gelişme katetmiştir.
Doğu Ortodoks Kilise Önderi, 6 Haziran’da yaptığı 6 günlük Almanya ziyaretinin başlangıcında gazetecilerle sohbet ederken bir soru üzerine “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yakınlaşması neticesinde ülkede çok-dinli ve çok-kültürlü toplum bilinci yavaş yavaş da olsa yerleşmeye başlıyor” diye konuştu.

Bununla birlikte Mesrob II. “Hıristiyan İlahiyatının” ülkesindeki üniversitelerde ders olarak verilmesi konusunda Türk devletinden beklentisi olduğunu da ilave etti. Şu anda var olan İslam İlahiyat Fakülteleri göz önünde bulundurulursa, beklenen talebin ülkedeki hristiyan kiliselerine ya da müslüman olmayan cemaatlere tanınacak özel bir izin olmadığını da belirterek, “bu güne kadar hala rahiplerimizin eğitim almaları için onların yurt dışına gönderilmeleri gerekmektedir” dedi.

Buna karşılık Ermeni Ortodoks Kilisesi ve Ermeni Katolik Kilisesi ile birlikte başka kuruluşlarının yanında kendilerine ait iki hastane, iki günlük gazete, bir haftalık gazeteleri ve bir çok aylık yayın organları bulunmaktadır. 18 okulda şu anda 3 bini aşkın öğrenci eğitim görmektedir. Mesrob II, bu okullardaki ders programlarının hükümetin resmi okullarda okuttuğu ders planı ile bire bir aynı olduğunu, çocuk ve gençlerin buna ilaveten din dersi ve ermenice ders aldıklarını ifade etti.

Istanbul’da bulunan hıristiyan kiliselerinin arasındaki kiliselerarası çalışmalarla ile ilgili Mesrob II bunun “bir lüks değil, bir mecburiyet” olduğunu vurguladı. Kendi bilgilerine göre şu anda Türkiye’de ortalama 100.000 hıristiyan yaşamakta olduğunu ve bunların 65.000’inin kendi kilisesine mensub olduğunu belirtti. Almanya’da Ermeni Kilisesine mensup 35.000 kişinin bulunduğunu ve Istanbul’daki Ermeni Patrikliği’nin 1461 senesinden beri kurulu olduğunu ifade etti.

Ermeni Patriği Almanya ziyareti çerçevesinde Federal Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau ve Alman Protestan Kilisesi Ruhani Reisi Praeses Manfred Kock ile bir araya gelmesi söz konusu. Ortodoks Kilise Önderi, 9 Haziran’da Berlin’de yapılacak olan iki ayine de katılacaktır. (2253/06.06.2002)

Türkçe’ye çeviren: Nilgün Gürşen

*İstanbul Ermeni Patrikliği’nin haber bülteni sitesi www.lraper.org yukarıdakine benzer kilise ve cemaat haberlerini içermektedir. www.lraper.org her cumartesi sabahı güncellenmektedir

Yorumlar kapatıldı.