İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: BREZİLYA´DA ERMENİ´LER

İstanbul Ermenisi Mihran Latif, Brezilya’ya 1870-80’li yıllarda ulaştı. Genç Mihran’ın Amazon ülkesine gitmesinin ilginç bir hikayesi var.

O Belçika’da öğrenim görmüş, pekçok Brezilyalı arkadaşı olmuş ve bunlar onu Brezilya’ya davet etmişler. Burada da Belçika’da öğrenci arkadaşlarından birinin kız kardeşiyle evlenmiş.

Avrupa’da eğitim almış, hem de Mihran Latif gibi mimar birini Brezilya’da bulmak zor olurdu. Kral ona bir takım önemli işler verir. Latif, Kralın sevdiği kişilerden biri olur.

Ermeni’ler Brezilya’ya 19’uncu yüzyılın sonlarında İstanbul (Bolis) ve Batı Ermenistan’ın ilçelerinden gelmeye başladı. Bunlar genelde küçük ticaretle uğraşmaktaydılar.

Ermenistan-Diaspora Konferansına Brezilya’dan katılan tek kişi olan Oşin Mosticyan’ın belirttiğine göre, Ermeni ilk büyük kafile 1926 yılında Maraş’tan ve Türkiye’nin diğer bölgelerinden Brezilya’ya gelmiş ve genelde de San Paulo kentine yerleşmişler. Bundan sonra büyük kafilelerle gelen olmamış. Ermenistan’dan gelenler ise 10-20 aileyi ancak bulmakta.

Brezilya Ermeni’leri arasında Ermenice konuşanlar çok az. Bugün Ermeni’lerin nüfusu ne kadardır zorlanmaktayım. 1926 yılından bu yana Ermeni’lerde dört nesil geçti. Tüm Brezilya’daki sayımızın 25-30 bin olduğunu sanmaktayız. Ermeni’lerin yoğun olduğu San Paulo kentinde ayrıca Ermenistan elçiliği de bulunmaktadır.

U.Kötenecyan ve F. Gasparyan Brezilya Parlamento üyesi oldular. P.Petrosyan Matu Grosuu du Sul adlı güneydeki büyük eyaletin Başkanı, H. Sanazar ise Ozasko şehrinin Valisiydi.

…..

Yorumlar kapatıldı.