İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Farklıyız, farklısınız, farklılar

Farklıyız, farklısınız, farklılar

Ülke insanlarının, bölünmezliği, birlikteliği, ayırım yapılmadığı, yapılamayacağı hangi siyasi görüşten olursa olsun, tüm politikacılarımızın ortak söylemidir. Keza, siyasi partilerin programları da bu anlamda bir birinden farsızdır. Yine, din, mezhep, ırk ve bölge farkı gözeterek ayırım yapmak, bölmek de TCK’nin değişik maddelerine göre suç teşkil eden nedenlerdendir.

Hepimiz de biliyoruz ki, Anayasamızın birçok maddesi de eşitliği, bölünmezliği, birlikteliği, farklı ve ayırımcı uygulamaları yasaklayan ilkeler içerir. Hal böyleyken, ülkemizde bu ilkeler tam olarak uygulanır mı? Ne dersiniz? Buna, açık yüreklilikle evet yanıtını verebilir miyiz?

Doğrusunu isterseniz, ben bu ülke kimliğini taşıyan bir Ermeni olarak, buna ‘evet’ yanıtını veremiyorum. Çünkü bizler, bu ilkelerin bizzat devlet eliyle ırk, din, mezhep farkı gözetilerek ihlal edildiğini görüyoruz, yaşıyoruz.. Bunun, çokça örnekleri biliniyor. Artık, bunlar bitsin derken, akla hayale gelmeyen konularda yenileri ekleniyor.

İşte, yepyeni bir ayırımcılık örneği daha; devlet eliyle, hem de doğrudan ‘din/mezhep’ ayırımı yapılıyor. Devletin verdiği kimlik kartlarında (kalktı-kalkacak derken) din hanesi yine var. Bizlerin, kimliğinde bunun karşısında ‘Hıristiyan’ diye yazar. Bu ülke çoğunluğunun kimliğinde ise ‘İslam’. Tabii, birde Museviler var.
Ama şimdi, Hıristiyanlar için bu kural değişmiş. Yeni bir uygulama var. Hıristiyanlar mezheplere de ayrılmış. Ortodoks, Katolik, Gregoryan gibi. Nedenini sormayın. Kuşkusuz, laik ve de demokratik devletimizin yüce menfaatleri gereğidir. Hıristiyanların zaten var olan mezhepleri alt kimliklerinde de belirtilmiş. Ne diyebiliriz? Vatan için, boynumuz kıldan ince. 

Yalnız, yüce devletimizin yüce yöneticileri, mezheplere bilmediğimiz yeni bir ilave yapmışlar. Bunun da adı ‘Diğer Hıristiyan’. Evet ‘Diğer Hıristiyan’. Hıristiyanlık da böyle bir mezhep yok demeyin. Artık, Türkiye de var. Bundan böyle, Türkiye’deki Hıristiyanların kimliklerinin ve nüfus kütüklerinin ‘din’ bölümlerine ‘Ortodoks’, ‘Katolik’, ‘Gregoryan’ ve ‘Diğer Hıristiyan’ şeklinde yazılması uygun görülmüş. Nasıl beğendiniz mi? 

Yukarıdaki mezhepler, vaktiyle bu topraklarda oluşmuş. Şimdi ise, yine bu vatan topraklarında, miladi takvimle 2002 de, bunlara bir yenisi eklendi. Aradaki fark; yeni uygulamanın, Hıristiyanlığın Türkiye’ye özgü bu yeni kolunun, din adamlarınca değil laik devletimizin Atatürkçü laik yöneticilerince oluşturulması. 

Bu, ‘Diğer Hıristiyanlar’ da kim? Bunlar hangi milletten? Sormakla haklısınız. Bu konuda kesin bir açıklama yok. Belli ki, azınlık statüsündeki TC vatandaşı Hıristiyanlar, kendi mezhepleriyle ayrılmışlar. Azınlık statüsü dışında kalan TC vatandaşı Nasturiler, Kıldaniler, Protestan gruplar vs. de ‘Diğer Hıristiyanlar’ olmuş.

Bu, ülke çoğunluğunun kimlik bilgilerinin din bölümlerine, neden ‘Sünni’, ’Hanefi’, ’Şafi’,.. diye yazmıyorlar? Azınlıkların, mezhepleri neden belirtiliyor? Neden ‘Diğer İslam’ yok, ama,‘Diğer Hıristiyan’ var…? Aslında bunların yanıtını, bir deyimle söyleyelim ”dünya alem biliyor”. Şu kadarını yazayım, bu bir devlet politikasıdır. Bilmem kaç yıllardan bu yana devam ede gelen milliyetçi/ayırımcı politikaların yeni versiyonlarıdır bunlar. Sentezi ise asimilasyondur. Kala kala binde birlere indik, ancak, ‘sakıncalı vatandaş’ olmaktan hala kurtulamadık. 

Şu, çok iyi biline, bu ülkede kalan bizlerin, bu ülkeye ve bu ülkenin insanlarına bir olumsuzluğumuz olmaz. Ama, böyle Aziz Nesin’lik uygulamaların, bu “devletin ülkesine ve milletine” çok daha fazla zarar verdiğinin bilinmesini isterim. İnanın, uygar ve demokrat ülkeler grubuna aday bir ülke için bunlar ayıplı uygulamalar. Azınlıkları dinleriyle değil mezhepleriyle ayırmak, bir de yetmezmiş gibi yeni gruplar yaratarak fişlemek…, kime ve bu ülkeye hangi yararı sağlar doğrusu bilemiyorum. Binde bire inen nüfusunuz tamamen erise, buradaki kültür varlıklarımız yok olsa, hep sözü edilen mozaik mermere dönüşse… Bu mu istenen? 

Bu uygulamada, şimdi bir problem çıkmış. Bilgisayar programından, yada kullanımından kaynaklanan yanlışlıklar sonucunda Hıristiyanların mezhepleri karışmış. Mesela, Gregoryan (Ermeni) olacakken diğer Hıristiyan olmuş. Bu ayırımcılık, bu yanlışlıklar, başta okul kayıtlarında olmak üzere zaten var olan bürokratik zorluklara yenilerini ekleyecektir..Olsun!

Gerçekten üzülüyorum. Üzüntüm, aleyhimize olduğunu bildiğim böyle bir uygulamanın muhatabı olmamızdan değil. Eksili demokrasimize bir eksi daha eklendiği için.

Yorumlar kapatıldı.