İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ecevit’in plakçısına Kürtçülükten kapatma

BAŞBAKAN Bülent Ecevit’in şiirlerini kendi sesiyle yayımlayan, aynı zamanda DSP’nin son seçimlerdeki propaganda kasetini ve klibini hazırlayan, böylece de DSP’nin iktidara gelmesine katkıda bulunan Kalan Müzik’in yapımcı belgesi, DSP’li İstemihan Talay’ın başında olduğu Kültür Bakanlığı tarafından iptal edildi.

Daha çok Anadolu müziklerinin kenarda kalmış örneklerini, Türk müzik tarihinin arşivlerde tozlanan eski kayıtlarını günümüze aktaran çalışmalarıyla tanınan Kalan Müzik, Kürtçe’den Türkçe’ye ‘yanlış’ ya da ‘eksik’ yapılan bir çevirinin kurbanı oldu.

Müzik kültürüne ve tarihine yaptığı katkılarla ‘müzik arkeoloğu’ olarak anılan Hasan Saltık’ın sahibi olduğu Kalan Müzik, Başbakan Bülent Ecevit’ten, en son şiirlerinin de yer alacağı bir albüm daha hazırlama sözü almıştı.

DAĞILAN GRUBUN 9 YIL ÖNCEKİ KASETİ

Kürtçe’nin okullarda öğretilmesinin tartışıldığı şu günlerde, Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün Kalan Müzik’in yapımcı belgesini iptal etmesinin gerekçesi, 1993’te, şu anda var olmayan bir müzik grubunun yaptığı albümde yer alan 82 yıllık Kürtçe bir türkü.

Ve Grup Özgürlük Türküsü’nün yorumladığı, ‘Gününü Umuda Ayarla’ adlı bu Kürtçe türkünün sözlerinin Kültür Bakanlığı’na gönderilen Türkçe çevirileriyle, kaset kapağında yayımlanan sözlerinin birbirini tutmaması.

Bu türkünün 1920’lerde yapılmış anonim bir türkü olduğunu belirten Saltık, suçunun dikkatsizlikten ibaret olduğunu söylüyor. Çünkü kasetin kapağındaki sözlerde ‘Kürdistan’ sözcüğü geçiyor. Saltık olayı şöyle anlatıyor:

ÇEVİRİ HATASI VE DİKKATSİZLİK

‘‘Türkiye’de Türkçe dışındaki bir çok dilde, mesela İngilizce, Almanca, Fransızca ya da ne bileyim Afrika’nın herhangi bir dilinde değil ama Ermenice, Lazca, Kürtçe gibi dillerdeki parçalardan bir albüm yapılacaksa, bunlar Kültür Bakanlığı’nın denetiminden geçiyor. Bakanlığa, Türkçe çevirileri gönderiliyor. Biz de hep göndeririz. Ama bu parçanın çevirisini, tabii ki ben Kürtçe bilmediğim için, müzik grubu yaptı. Çeviriyle aslı arasında fark var. Ben de doğrusu kaset kapağına bakmamışım bile. Kısaca, dikkatimden kaçmış.’’

MESAM’a gönderilen kapatma yazısında daha önce de uyarıldığının yazıldığını belirten Saltık, ‘‘Oysa bu 9 yıl önceydi. Türkiye’de benim bildiğim 5 yılda bir sicil affı olur. Tekrar uyarabilirlerdi, savunma alınabilirdi. Bunun bir bahane olduğunu düşünüyorum. Bence birileri Anadolu kültürünü sahiplenmemizden, onun örneklerini günışığına çıkarmamızdan rahatsız’’ diyor.

Şiirlerini ona okumuştu

‘Müziğin SİT alanlarında kazılar yapan’ Hasan Saltık’ın DSP ve Bülent Ecevit’le ilişkisi 1995 yılında başladı.

Kalan Müzik, Başbakan Bülent Ecevit’in şiirlerinin kendi sesinden kaydedildiği kaseti o yıl hazırladı.

Sözlerini Bülent Ecevit ve Ümit Denizer’in yazdığı, müziğini Ali Haydar Levendiz’in yaptığı, düzenlemesi Hasret Gültekin’e ait ‘Ak Güvercin Türküsü’nün de yer aldığı bu kaset, yaklaşık 40 bin adet basılarak DSP’ye teslim edildi. Kasette Ecevit, Bir Cudi Türküsü, Pülümür’ün Yaşsız Kadını, Tapusuz Memet gibi şiirlerinin yanı sıra, Rahşan Ecevit’e yazdığı El ele Büyüttük Sevgiyi adlı şiiri de okumuştu.

Kalan Müzik, DSP’yi iktidara taşıyan 1999 seçimlerinde ise partinin propaganda kaseti ve klibinin yapımcılığını üstlendi.

Aynı yıl, partinin isteği üzerine, Ak Güvercin Marşı ve Bilgi Çağı Türküsü’nün yeraldığı bir kaset daha yayımladı. Bu kaset de 50 bin adet basılarak partiye teslim edildi.

Yorumlar kapatıldı.