İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeşilköy ve Bakırköy sergisi

Sabriye Şeker’in minyatürleri ile Turgay Tuna’nın arşivinden derlenen görüntülerle bir nostalji sergisi düzenleniyor. Sergi dolayısıyla bu iki semte ilişkin unutulmuş pek çok bilgi İstanbullulara bir kez daha hatırlatılmış olacak.

Bizans’ın Hebdomon’u, diğer adıyla makri Khora’sı veya Makro Khori’si ve hemen onun yanı başında uzanan küçük balıkçı köyü Ayastefasons.. Günümüzde Türkiye’nin de ötesinde Avrupa’nın en büyük ilçesi haline dönüşmüş Bakırköy’le, geçmişten günümüze onun uydusu görünümünde kalan Yeşilköy; bu serginin yıldızları.

İstanbul’un sur dışında kalmış birçok semti gibi, bu iki tarihi önemli yerleşimleri de merkez dışında kaldıklarından mıdır nedir adeta öksüz bırakılıp bir kenara atılmışlardır. Ne doğru dürüst bir haritaları vardır, ne minyatürleri…

Ancak bu iki semtin de tarihleri pek çok şehri kıskandıracak kadar zengindir. Saraylar, konaklar, kiliselerle süslü Bizans’ın Bakırköy’ü Hebdemon’da kimi imparatorlar tahta çıktıkları vakit, taçlarını buranın ünlü Vaftizci Yahya Kilisesi’nde giymişlerdir.

Adını bir azizden alan küçük balıkçı köyü Ayastefanos da Hebdomon’dan aşağı kalmamıştır. 4. yüzyılda söz konusu azizin kemiklerini saklayan sanduka İstanbul’dan Vatikan’a gönderildiğinde, Marmara denizinde patlak veren ve on gün kadar süren fırtına yüzünden bugünkü Yeşilköy Rum Kilisesi’nin olduğu yerde karaya çıkartılıp fırtına durulana kadar bir çadırın içinde korunma altına alınmış. Fırtına ertesinde Latinlerin ülkesine gönderildikten sonra da bu küçük balıkçı köyü Aya Stefanos’un adını almış.

Benzeri birçok ilginç ayrıntı, fotoğraf ve minyatürlerle desteklenerek sanatseverlerin ama özellikle Bakırköy ve Yeşilköylülerin ilgisine sunuluyor.

Serginin tasarımcısı araştırmacı-yazar Turgay Tuna, böyle bir sergiyi düzenlemedeki en büyük amacın Türk, Rum, Levanten, Ermeni, Musevi… zengin bir mozaik kompozisyonunun taşlarını oluşturan, yıllardan beri birbirlerini görmemiş, görememiş eski Yeşilköy ve Bakırköylüler’in bir araya gelmelerini ve sanatçı Sabriye Şeker’in minyatürlerinden yola çıkarak bu iki semtin geçmiş zengin tarihine bir göz atmayı hedeflediğklerini belirtiyor.

2001 Sanat Galerisi

Kale Sok. No:13
Yeşilköy – İstanbul
0212 – 662 33 10

Yorumlar kapatıldı.