İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Diaspora-Erivan masaya oturuyor

Ermeni diasporasıyla Ermenistan yönetimi 27 Mayıs’ta Erivan’da bir araya gelecek. Toplantının gündeminde Cumhurbaşkanı Koçaryan’ın Türk–Ermeni ilişkilerini dias-pora ile ortaklaşa yürütme teklifi de var.

Ermeni diasporası, iki yıl aradan sonra Ermenistan hükümetiyle bir araya gelerek Türkiye ile ilişkiler ve ekonomik durum hakkında görüş alışverişinde bulunacak. Erivan’da 27 Mayıs’ta yapılacak toplantıda ‘Ermeni soykırımı’ iddialarına destek kararı çıkması bekleniyor. Görüşmenin Türkiye’yi yakından ilgilendiren bölümünde, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın da dile getirdiği Türk–Ermeni ilişkilerinin diaspora ile ortaklaşa yürütülmesi teklifi var. Ermeni diasporası genel olarak Türkiye ile ilişkilere soğuk bakıyor. Toplantı, Türkiye–Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının İzlanda’da yaptıkları görüşmenin akabine denk gelmesi açısından önem taşıyor.

Ekonomik boyut

Toplantının ana gündem maddeleri, Ermenistan’da yatırım imkanları ve ülke ürünlerinin yurtdışına ihracı olarak belirlendi. Görüşmeye katılacak olan ABD’de bulunan Ermeni Mühendisleri ve Bilimadamları Derneği ile Amerikan–Ermeni Ticaret Odası heyetleri, hükümetle yapılacak temas öncesi çeşitli iş örgütleriyle bir araya gelecek. Her yıl Ermenistan’a yaklaşık 1 milyar dolarlık yardım yapan diaspora, hükümet politikalarını da etkiliyor. Karşılıklı istekleri bazı uluslararası dengelere uyum göstermediği için Ermenistan hükümeti ile Ermeni diasporası arasında sık sık anlaşmazlıklar yaşanıyor.

Görüşmeleri yakından takip eden Ermeni Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Emekli Büyükelçi Ömer Engin Lütem, diasporanın Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmayı engellemeye gücünün yetmeyeceğini söyledi. Lütem, toplantının iki yıl aradan sonra ilk kez yapılıyor olmasının önemine dikkat çekerek, “Şimdi iki taraf arasındaki görüşme Türkiye–Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının İzlanda’da yaptıkları görüşmeye münhasır olarak düşünülmemeli. Diaspora, hükümet üzerindeki etkisini artırmaya çalışıyor. Ancak bu Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmayı engellemeye yetmez.” dedi. Lütem, toplantıdan soykırım iddialarıyla ilgili bir bildirinin çıkabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Salih Boztaş / Ankara

Yorumlar kapatıldı.