İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Ağrı Dağı işinize yaramaz bize hediye edebilirsiniz

Muammer ELVEREN / CANNES

Ararat filminde başrol oynayan Charles Aznavour, Türk-Ermeni ilişkilerini iyileştirmek için, gerekirse arabuluculuk rolü üstlenebileceğini söyledi ve ekledi:

‘‘Eğer bize bir hediye vermek isterlerse, onların işine hiç mi hiç yaramayan bir şeyi, Ararat’ın (Ağrı Dağı) Ermeni yamacını verebilirler.’’

CANNES’da önceki gün yarışma dışı gösterilen Ararat filminde rol alan Ermeni asıllı ünlü müzisyen Charles Aznavour, Fransız TF1 Televizyon kanalına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘‘Eğer Türk yetkililerle bir çeşit ön diyalog yapılması gerekirse, uzlaşma ve çıkış yolu bulma esprisi içinde bunu yapmaya en uygun kişinin ben olduğunu düşünüyorum. Türklerin, ne Atom Egoyan’ın filminin kendilerine saldırdığı duygusuna kapılmaları için sebep yok. Burada bir mahkeme yapılmıyor. Sadece gerçeklerin tanınmasını istiyoruz. Üstelik de tazminat talep etmiyoruz.

Türklerle ilk diyalogu kurabilecek nitelikte bir kişi olduğumu düşünüyorum. Çünkü kesinlikle sert dilli bir adam değilim. İyi yetiştirilmiş bir insanım. Türk halkına değer veriyorum. Ben bu sorunun çözümlenmesini istiyorum. Çünkü çok büyük benzerliklerimiz var ve ben annemin toprağını görmek istiyorum. Annemin, babamın toprağı üstünde hak iddia etmeye gidecek değilim. Önce, bir kere nerede olduğunu dahi bilmiyorum, ikincisi, depremler oldu, belki de tamamen yok olmuştur.’

Ararat Fransız basınında

LIBERATION:
Osmanlı imparatorluğu tarafından işlenen ve 1.5 milyon Ermeni’nin ölümüyle sonuçlanan soykırım üzerine yapılmış bir yansıma filmi.

PREMIER (Sinema dergisi):
Egoyan Ararat’la Ermenistan’ı yeniden buluyor ve köklerinin uzandığı Ermenistan’a dönüyor.

LCI (Haber kanalı):
Atom Egoyan, bundan on yıl önce de Calendar filminde Ermeni meselesini ele almış, kişisel ve kolektif hafıza sorununu işlemişti.

FRANCE3 (Devlet kanalı):
Türk yetkilileri, mümkün olsa filmin burada gösterilmesini engellemeye çalışacaklardı.

Yorumlar kapatıldı.