İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: Ermenistan `Türk-Ermeni Uzlaştırma Komisyonu´nun İhtiyacını Hissetmiyor

Türk-Ermeni Uzlaştırma Komisyonu”nun tekrardan faaliyete geçirilmesiyle ilgili söylentilerle ilgili olarak Ermenistan Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan şu açıklamada bulundu. “Bugün Türkiye ile görüşmeler zaten Dışişleri düzeyinde üst seviyede bulunmaktadır. Öyle ki yardımcı kanallara ihtiyaç duymuyoruz. Ermenistan ve Türkiye arasında Dışişleri düzeyinde diyaloğa başladık ve umut ederim ki olumlu gelişmeler kaydedilir”.

Vardan Oskanyan üçlü görüşmelerin, gergin bir atmosfer içerisinde geçtiği şeklinde Azeri medyasında çıkan haberleri yalanladı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Oskanyan şunları dedi; “Oskanyan-Cem-Guliyev görüşmesi kendi yapısı ve içeriği bakımından bir ilki oluşturmaktadır. Görüşme çok doğal ve yapıcı bir atmosferde gerçekleşti. Üçlü görüşme sırasında Ermenistan-Türkiye ilişkileri kesinlikle yer almadı. İlk baştan itibaren vurguyu bölgesel sorunlar üzerinde gerçekleştirdik. Basında yer alan; Ermenistan’a karşı Türkiye’nin dört önkoşulu açık bir şekilde gerçeklikle uyuşmamaktadır. Bu önkoşullar belki başka bir yerde dile getirilmiş olabilir, fakat bizim üçlü görüşmemizde Ermenistan-Türkiye ilişkileri tartışılmamış olup meslektaşım Cem’de böylesi benzer bir şeyi ileri sürmedi. Bu yapıcı ve yararlı bir görüşme olup, üç ülkeyi ilgilendiren sorunlar açık bir şekilde ele alındı”.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Guliyev’de aynı şekilde görüşmelerin gergin bir atmosferde geçtiği haberini yalanladı. Bakü’de yayınlanan “Ekho” adlı gazeteye verdiği demeçte Guliyev şunları dedi. “Görüşme Cem’in girişimiyle, Kafkasya sorunları ile elbette Karabağ sorununun düzenlenmesinin tartışılması amacıyla gerçekleşti. Ermeni ve Azeri tarflar görüşlerini beyan etti. Daha sonra ise bölgesel devletlerin özellikle de Türkiye’nin bir NATO üyesi ve AB’ye aday bir ülke olarak bu süreçlere aktif katılımı konusunda genel kanı dile getirildi. Üçlü görüşmenin amacı bazı sorunlarda bazı çözümler bulmak değil, üçlü görüşmelere başlamaktı”. Guliyev ayrıca görüşme sırasında Ermeni-Türk ilişkilerinin ele alınmadığını da vurguladı.

Gazetecilerle görüşmesi sırasında Sayın Oskanyan “Türkiye girişimi bir aracılık değildi. Üç ülkeler eşitlik ilkeleri üzerinden bir takım sorunları görüştüler. Türkiye bir aracı olarak değil, eşit bir taraf olarak çatışan taraflar arasında ara bulma işine, bölgede daha olumlu bir atmosferin yaratılması için kendi katkısını sunmaya çalıştığını” ifade etti.

Oskanyan kendi Türk meslektaşıyla gerçekleştirdiği ikili görüşmede ise Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin ele alındığını söyledi. Ermenistan Dışişleri Bakanı “Açık bir diyalogdu. Ermenistan-Türkiye arasında gelecekteki olası gelişmeleri, buna engel olan sorunları ve bunları yok etmek için olası yolları görüştük” dedi.

Sayın Oskanyan şunları da konuşmasına ilave etti. “Geçen yıl, Ermeni-Türk ilişkilerinde gergin bir yıldı. ABD ve AB gibi ülkeler Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesini ciddi bir şekilde istemektedir. Bunun içerisinde iki ülke Ermenistan ve Türkiye’nin de çıkarları bulunmaktadır. Bundan dolayıdır ki bizler ikili diyaloglara hız verdik”.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.