İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ararat’a halaylı protesto

Haberin tamamı şöyle..

Ermeni asıllı Kanadalı yönetmen Atom Egoyan’ın, daha çekimleri aşamasında tartışma yaratan Ararat adlı filminin galası dün akşam yapıldı. Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı gösterilen ve dün sabah da gazetecilere özel bir gösterim düzenlenen filmin galasına, Fransa’da yeni kurulan merkez sağ hükümette bakan olan, bir dönem terörist Asala örgütünün avukatlığını yapan Ermeni kökenli Patrick Deveciyan da katıldı. Fransa’nın ünlü televizyon sunucusu Christine Ockrent, İngiliz oyuncu Christine Scott Thomas, jüri üyesi Regis Vargnier ve yönetmen Romain Goupil, galaya katılan ünlüler arasındaydı.

TÜRK GENÇLERİYLE ERMENİLER ARASINDA GERGİNLİK

Nice ve Cannes kentlerinde yaşayan bir grup Türk genci, galanın yapıldığı festival binası önünde, davul ve zurna eşliğinde halay çekerek, Ararat filmini protesto etti. Filmi izlemeye gelen bir grup Ermeni de, “festival merkezi önünde gürültü yaparak asayişi bozdukları” gerekçesiyle halay çeken Türk gençlerini polise şikayet etti.

Cannes Film Festivali’nin özel televizyon kanalına konuşan yönetmen Romain Goupil, Ararat’ın gösterime girmeden tepkilere yol açtığını belirterek, Atom Egoyan’ın “yüksek riskli” bir film yaptığını söyledi.

Fransız gazeteleri ve televizyon kanalları da, filmle ilgili olarak yönetmen Atom Egoyan ve Ermeni kökenli Fransız müzisyen Charles Aznavur’un görüşlerine geniş yer verdi.

Aznavur, Le Figaro’da yayınlanan açıklamasında, “Türkler’in, Atom Egoyan’ın yaptığı filmin kendilerine saldırdığı duygusuna kapılmalarını istemediğini” söyledi. Annesi Türkiyeli bir Ermeni olan Aznavur, “Filmle birlikte bir mahkeme yapılmıyor. Sadece gerçeklerin tanınmasını istiyoruz. Üstelik de tazminat talep etmeksizin. Bu durumun da onların içini rahatlatması gerekir. Şayet Türk yetkililerle bir nevi ‘ön diyalog’ yapılması gerekirse, uzlaşma ve çıkış yolu bulma düşüncesiyle bunu yapmaya en uygun kişinin ben olduğunu sanıyorum” dedi.

Yorumlar kapatıldı.