İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Fransa´nın yeşil sahalarında etnik karnaval

PARİS – Fransa’da aşırı sağcı lider Jean-Marie Le Pen’in estirdiği rüzgâr dinmiş görünürken, gözler ülkedeki etnik zenginliğe çevrildi. L’Express dergisinin araştırması ülkede sadece dünya şampiyonu milli takımında değil, yerel futbol kulüplerinde de muazzam bir etnik zenginlik olduğunu ortaya koydu. Fransa’da 22 bin amatör takımdan bini göçmenlerin. Cezayirliler, Ermeniler, Laoslular, Kamboçyalılar, Kolombiyalılar, Portekizlilerin maçları dünya kupasını aratmayacak renklilikte. Pek çok kulüp kuran Türkler de aralarında turnuvalar düzenliyor.

Turnuvalarda Atatürk posteri

Her yıl farklı bir Türk kulübü turnuva düzenliyor. Bu yılki Fransa’nın Bask bölgesindeki Pau kentinde. Yarın başlayacak turnuva için Pau’ya 30 Türk takımı gelecek. Paraşüt gösterileri ve halkoyunlarına sahne olacak turnavayı düzenleyen Pau’daki Türk takımının her maçtan sonra sararmış Atatürk portresinin altında rakip takıma içecek ikram etme gibi bir âdeti var. Ancak takımın genel sekreteri Ufuk Öztürk her zaman eğlenemediklerini söylerken, “Küçük bir köydeki son maçımızda hakarete uğradık” diyor.

Bu takımlar tam anlamıyla bir sosyolojik araştırma konusu. 1924’te kurulan Ermeni takımı UGA Ardziv’in Başkanı, “Yüzde 100 Baskılardan oluşan Atletic Bilbao’ya rakip olamayız ama bizim takımın da yüzde 80’i Ermeni olmalı” diyor. Kolombiyalı San Puario, geçici olarak bazı Peruluları takıma almak zorunda kalmış ve taraftarlar bundan pek memnun değil. Sekiz yıl önce sayısı 20 olan Kamboçya takımları bugün dörde düşmüş. Buna karşılık Laoslular kendi liglerini kurmayı başarmış. (L’Express)

Yorumlar kapatıldı.