İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: OSKANYAN-CEM-GULİYEV ÜÇLÜ GÖRÜŞMELERE DEVAM KARARI ALDILAR

İzlanda’nın Başkenti Reykavik’te öngörülen Oskanyan-Cem-Guliyev görüşmeleri 15 Mayıs’ta gerçekleşti.

Türk devlet TV’si 16 Mayıs’ta, Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları’nın Reykavik’teki görüşmelerine değinerek, nihayet Türkiye’nin girişimleri geç de olsa yankısını buldu şeklinde duyurdu.

Türkiye’nin en önemli beklentisi, üçlü görüşmelerde elde edileceklerden çok bu çerçevede gerçekleşmiş olmasıydı ve onlar için de bu gerçekleşmiş oldu.

Ermeni ve Azeri taraflarının açıklamasına bakacak olursak, Oskanyan-Cem-Guliyev görüşmelerinde ciddi bir sonuç elde edilememiş, sadece bu gibi görüşmelerin devamına karar verilmiş olduğunu görürüz. Reykavik görüşmelerinde elde edilen temel kazanım da işte bu.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şöyle denmektedir. “Reykavik’te Oskanyan, Cem ile ikili bir görüşmede bulunmuştur ki bu, bu yılın başlangıcında New York’ta Dünya Ekonomi Forum toplantısı çerçevesinde gerçekleşen görüşmenin bir devamı niteliğindedir. Dışişleri Bakanları; ikili sorunları, bölgesel güvenlik ve işbirliği sorunlarını, 11 Eylül’den sonrada oluşum ışığı altında Kafkasya’daki durum ile gelişmeleri ele aldılar. Bundan başka Oskanyan ve Cem, Ermenistan-Türkiye ilişkilerini engelleyen sorunları ve bunları aşmanın yollarını da görüştü”.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Oskanyan-Cem-Guliyev üçlü görüşmesi bir ilki oluşturmaktadır ve üç devletin Dışişleri Bakanları bu adımı olumlu değerlendirmiş, yakın bir gelecekte uluslararası konferanslar çerçevesinde bunun tekrarlanmasını dilemişlerdir.

Azeri tarafı üçlü görüşmeleri sonuçsuz olarak niteledi. Bakü’deki gazeteler İzlanda Dışişleri Bakanlığının basın departmanlığından yapılan açıklamayı dayanak göstererek, Oskanyan-Cem-Guliyev görüşmesi “Ermenistan Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan’ın, Ermeni silahlı birliklerince sözde Azeri topraklarının işgalini tanımaması” nedeniyle gergin bir havada gerçekleşmiş.

İsmail Cem “Yerevan ve Ankara arasında olası diplomatik ilişkiler ve ekonomik bağlar Ermeni tarafının işgal ettiği Azeri topraklarından çekilmediği sürece gerçekleşemez” gibi artık kalıplaşmış sözlerini tekrarladı.

Vardan Oskanyan ise Ermenistan’ın bölge ülkeleriyle ilk önce ekonomik ilişkiler geliştirmek istediğini ifade etti.

Diplomatik kaynakların belirttiğine göre, önümüzdeki aylarda Ermeni-Türk ekonomik ilişkilerinde “olumlu gelişmeler” beklenmektedir.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.