İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Asyalı Varşova Paktı geliyor

AP – MOSKOVA – ABD’nin Orta Asya’da etkinliğini artırmasından kaygılı Rusya, bir yandan NATO’da rol alma peşinde koşarken, eski Sovyet cumhuriyetleriyle ortak askeri güç oluşturma çabasında. Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) çatısı altında Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan’la 10 yıl önce oluşturduğu Kolektif Güvenlik Sistemi’ni (KGS), ABD ve NATO’nun genişlemesine karşı uluslararası bir askeri örgüte dönüştürme çabasını yoğunlaştırdı. Ancak Rus basınının, ‘yeni bir Varşova Paktı olabilir’ dediği örgütün, ortak komutası bir türlü kurulamıyor.

Dün Moskova’da toplanan liderler KGS sorununu çözemedi. Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, “Denedik, ama olmadı. Kararı sonraya bıraktık” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, “Bugünün belirsiz dünyasında bu ortaklık çok önemli. Bu ortaklık kimseye karşı değil” diyerek kararlılık ortaya koydu.

Rusya bir adım attı

Rusya, kesin sonuç çıkaramasa da, önceki gün altı ülkenin dışişleri ve savunma bakanlarına
KGS’nin, Rus Genelkurmayı liderliğinde ortak komutalı uluslararası bir örgüte dönüştürülmesi yönünde tavsiye kararı aldırdı. Ayrıca liderler, altı ülkenin özel fiyatlar üzerinden silah alışverişi yapması kararı aldı. Rusya, ABD’nin Gürcistan’a
‘terörle’ mücadele için asker konuşlandırdığı bir sırada altı Orta Asya ülkesinin askeri eğitim işbirliğine giden yolu açan bir karar da çıkardı.

Yorumlar kapatıldı.