İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: Ermeni-Türk Diyaloğu

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan, “AZG” gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada Reykavik’teki Türkiye ve Azerbaycan’lı meslektaşlarıyla yapacağı görüşmelerden büyük bir beklentilerin bulunmadığını fakat beklentisiz bir durumda da görüşmelerin giderilmediğini vurguladı.

Ermenistan Dışişleri Bakanından başka Azeri ve Türk Dışişleri Bakanları da görüşmeden büyük bir şeyler beklemiyor. Fakat diyaloğun başlamasına olan olumluluğa vurguda bulunuluyorlar.

Ne zaman Türk-Ermeni uzlaşmasından, sınırların açılmasından, diplomatik ilişkilerin kurulmasında bahsedilse Azerbaycan’da sarsıntılara sebep olduğu bilinmektedir. Oskanyan-Cem-Guliyev görüşmelerine katılmayı Azerbaycan daha bir hafta öncesinden kararlaştırmış fakat Yerevan’a konumunu düne kadar iletmeyerek aslında Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleşen bu girişimden rahatsız olduğunu Türkiye’ye hissettirmek istemiştir. Bir başka deyişle Bakü, Türk-Ermeni ilişkilerini doğrudan Azerbaycan’ın istemlerine bağlamak, Ankara ise Azerbaycan’ı gücendirmemek istemektedir.

Burada en kabul görmeyecek olan Türkiye’nin tutumudur. Ankara, kendi stratejik müttefiği ABD’nin ince baskıları karşısında Ermenistan ile diyaloğu başlatmaya hazır olduğunu duyurmakta, diğer taraftan da Ermeni-Türk sınırının açılmasını ve Yerevan ile doğrudan diplomatik ilişkiler kurmasını Karabağ sorununa daha doğrusu Karabağ’ın Azerbaycan içerisinde bulundurmasına bağlamaktadır.

Oskanyan-Cem ve Oskanyan-Cem-Guliyev görüşmelerinde bölgesel sorunlar, Karabağ sorunu ve Ermeni-Türk sınırının açılması gibi üç sorun tartışılacak.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.