İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Erivan, Ankara ile masaya oturuyor

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için İzlanda’ya giden Dışişleri Bakanı Cem’in yarın Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla görüşmesi bekleniyor. Erivan’ın son anda görüşmeden çekilmemesi durumunda, bunun iki ülke arasında başlı başına bir ilerleme olacağı belirtiliyor.

NATO Dışişleri Bakanları İlkbahar Dönemi Toplantıları’na katılacak olan Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in yarın Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev ile üçlü bir görüşme yapması bekleniyor. Görüşme Azerbaycan topraklarının işgali sebebiyle kesilen Türkiye–Ermenistan diplomatik ilişkileri açısından da büyük önem taşıyor. Görüşme sırasında Cem, iki meslektaşına Kafkas İstikrar Paktı’nın hayata geçirilmesinin önemi, 11 Eylül sonrası teröre karşı ortak mücadele ve bu toplantıların tekrarının sağlanması mesajını verecek. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, NATO Dışişleri Bakanları İlkbahar Toplantıları’na katılmak üzere İzlanda’nın başkenti Reykjavik’e gitti. Toplantının temel konularını terörizmle mücadele, NATO–Rusya ilişkileri ve NATO’nun genişlemesi oluşturacak.

Dışişleri Bakanı Cem’in geçtiğimiz yıl teklif ettiği; ancak Ermenistan tarafının çekincesi sebebiyle gerçekleşmeyen Türkiye–Azerbaycan–Ermenistan dışişleri bakanları toplantısı son anda bir değişiklik olmazsa yarın gerçekleşecek. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının ‘çok büyük beklenti içerisinde olunmamalı’ diye ele aldığı üçlü mini zirveden ilişkilerin geliştirilmesi kararı çıkabilir.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem toplantıda muhataplarına 3 ana mesaj verecek. Cem, öncelikle üç ülkenin birbirleriyle aynı coğrafyada ve yan yana yer almalarının önemine dikkat çekerek, 11 Eylül sonrası ortamda teröre karşı ortak mücadelenin önemini dile getirecek. Ankara’nın ikinci mesajı Kafkaslarda güvenliğin önemi ve ortak stratejik çalışmaya dönük olacak. Üçüncü mesaj ise toplantı sonunda bir ilerleme sağlanamazsa dahi görüşmelere süreklilik kazandırılması için kişisel çaba sarf edilmesi olacak. Diplomatik kaynaklar, Erivan yönetiminin bu toplantıya katılma kararının bile başlı başına bir ilerleme olduğu düşüncesinde.

Ermenistan konusunda uzmanlaşan emekli Büyükelçi Yüksel Söylemez, görüşmenin gerçekleşmesi halinde bunun ciddi ve ileriye dönük önemli bir adım olacağını belirtti. Söylemez, iki ülke ilişkilerini geliştirme adına Erivan’da ticaret ofisi açılmasını teklif etti. Yüksel Söylemez, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin diplomatik ilişki hüviyeti kazanamasa da ticari olarak mutlaka başlatılması gerektiğini söyledi.

Söylemez, “Bugün Gürcistan yolu üzerinden gayri resmi yollarla Ermenistan’la aramızda ticari ilişki sürüyor. Neden 30 – 40 milyon dolarlardaki bu ilişkiyi 1 milyar dolara çıkarmayalım. Türk Eximbank’ı Ermenistan firmalarıyla işbirliğine gidecek küçük ölçekli firmalara kredi verebilir. Bugün Ermeni diasporası Ermenistan’a yıllık 1 milyar dolarlık bir yardım yapıyor. Böylece onların etkileri kırılmış olur. Yaptığımız katkı misliyle bize geri döner.” dedi.

Diplomatik ilişkiler kurulmadan da ticaret ofis açılarak karşılıklı ilişkilerin sürdürülebileceğini belirten Söylemez, bunun örneklerinin de bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin halen diplomatik olarak tanımadığı Tayvan ile benzeri bir yakınlaşması bulunuyor. Çin hükümeti de bu ilişkiye karşı çıkmıyor. Ermenistan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü üyeliği çerçevesinde benzeri bir ofisi İstanbul’da açmışdı.

Salih Boztaş / Ankara

Yorumlar kapatıldı.