İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Kutuplarda Ermenistan’la sıcak temas

Uğur ERGAN / ANKARA

Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, bugün NATO toplantısı çerçevesinde İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te bir araya geliyor.

İsmail Cem, Vilayet Guliyev ve Vardan Oskanyan, NATO daimi üyeleri ile ‘Barış için Ortaklık’ üyelerinin toplantısında görüşerek bir ilke imza atacaklar.

Cem, geçtiğimiz yıl, üç ülke arasındaki sorunları ele almak için ‘üçlü bir toplantı’ önermişti.

BİZDE KOMPLEKS YOK

Cem’in bu önerisine uzun süre yanıt vermekten kaçınan Erivan yönetimi, görüşmeye NATO toplantısı çerçevesinde yeşil ışık yaktı. Cem, ‘Biz kompleksi olmayan büyük bir ülkeyiz. Elbette İzlanda’da da görüşebiliriz’ diye mesaj gönderince, üç ülke dışişleri bakanlarının bugünkü görüşmesine ilişkin pürüz ortadan kalktı.

ÖNCE KARABAĞ

Dışişleri kaynakları, üçlü görüşmenin Erivan ile ilişkilerin ‘normalleştirilmesine’ yönelik olumlu sonuçlar getirebileceğini belirtirken, temasların ‘diplomatik ilişkilerin kurulması’ çerçevesinde olmadığını özellikle vurguladılar.

Görüşmede öncelikli olarak Ermeni işgali altındaki Karabağ sorunu ele alınacak. Azeri tarafı bölgesel barış, istikrar, Karabağ’da adil çözüm, işgal altındaki yüzde 20 Azeri toprağının kurtarılması ve 1 milyondan fazla savaş göçmeninin evlerine dönmesi sorunlarını gündeme getirecek. Cem, ‘Böyle bir görüşmenin ilk defa gerçekleşmesi nedeniyle hemen bir sonuç beklenmemesi gerektiğini’ söylerken, toplantının bir ilk olması nedeniyle önemli olduğunu belirtti.

Yorumlar kapatıldı.