İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Fransız hükümeti `tatsız´

PARİS – Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimini sağcı Jacques Chirac’ın kazanmasının ardından
iktidara yeni gelen sağcı hükümet Türkiye’ye soğuk bakan isimleri içeriyor.

Chirac’ın atadığı Başbakan Jean-Pierre Raffarin’in dün açıkladığı kabinede Avrupa
İşlerinden Sorumlu Bakan olarak görevlendirilen Renaud Donnedieu, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) adaylığına en sert tepki gösteren Fransız siyasetçi. Ermeni örgütü ASALA’ya bağlı militanların avukatlığını yapan Patrick Devedjian ise İçişleri Bakanlığı’nda yerel özgürlüklerden sorumlu bakan yardımcısı oldu. Raffarin, kabinesini tamamen Chirac’a yakın isimlerden kurmakla eleştiriliyor.

Fransa Demokrasi Birliği (UDF) isimli partiden olan Donnedieu, 1999’daki Helsinki zirvesinde AB’nin Türkiye’ye adaylık statüsü vermesine şiddetle karşı çıkmış ve hükümete bir soru önergesi vermişti. Fransız siyasi, Türkiye’ye adaylık statüsünün verilmesi hakkında Fransız Parlamentosu’nda oylanma yapılmasını istemişti. Türk hükümetinin siyasi koşulları yerine getirmediğini belirten Donnedieu, ayrıca neden üyeliğe karşı olduğunu anlatırken ‘Ermeni soykırımına’ da atıfta bulunmuştu. Donnedieu’ye göre Türkiye, inşa edilmek istenen Avrupa’nın doğasına aykırı.

Hafta sonunda seçilen Chirac’ın pazartesi günü başbakan atadığı Raffarin’in kabinesinde
Fransa’nın ilk kadın savunma bakanı da görev yapıyor. Chirac’ın kurduğu Cumhuriyet İçin Birlik (RPR) partisinin lideri Michele Alliot-Marie bu göreve getirildi. Chirac’ın sağ kolu diye değerlendirilen Nicolas Sarkozy yetkileri genişletilen İçişleri Bakanlığı’nın başında. Yeni Dışişleri Bakanı Dominique de Villepint deneyimli bir diplomat olmanın yanı sıra Chirac’ın Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri. Cezayir asıllı kadın siyasetçi Tokiya Saifi de sürdürülebir kalkınmadan sorumlu bakanlık koltuğuna oturdu.
(aa, bbc)

Yorumlar kapatıldı.