İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Fatura Fransız firmalarına

RADİKAL – ANKARA – Fransa merkezli sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün (RSF) Paris’teki haritalı eylemi Türkiye-Fransa ilişkilerini yeniden gerdi. Fransa parlamentosunda 2001 Ocak’ta kabul edilen ‘Ermeni soykırımı’ yasasının ardından ilişkiler kopma noktasına gelmiş, ancak son dönemde rayına oturmuştu. Son krizden ise iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Genelkurmay, Fransız firmalarının yer alması nedeniyle bir yıl önce askıya aldığı projelerini 2002 başında yine ele almaya başlamıştı. Dokuz adet deniz karakol uçağı görev techizatları üretilmesini öngören 350 milyon dolarlık Meltem projesi Fransız kökenli Thales firmasına verilmişti. Türkiye’nin 5 milyar doları bulan savunma projelerinden pay kapmak için yarışan Fransa için en önemli ihale F-16 uçaklarının elektronik harp sistemleri (EHS). 190 milyon dolar tutarındaki 80 adet F-16’nın EHS projesi konusunda Thales-Aselsan konsorsiyumu
ile protokol imzalandı. Ancak son dönemde ABD’ye verilmesi ağırlık kazanan bu projenin harita geriliminin ardından askıya alınması söz konusu.

Fransız firmaları ayrıca Türkiye’nin yeni nesil tank, tanksavar füze sistemi ve helikopter füze ikaz sistemi gibi projelerde yer almak istiyor.

Yorumlar kapatıldı.