İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sabah: En eski aile şirketi Türkiye´de kuruldu

Avedis Zilciyan


Dünyanın en eski ve en büyük aile şirketlerinin listesini hazırlayan derginin araştırmasına göre şu anda ABD’de faaliyet gösteren ilk aile şirketi 1623 yılında İstanbul’da kuruldu.

Zilciyan adlı şirket, 14 kuşak önce çok kaliteli ve dayanaklı ziller yapmaya yarayan bir alaşım keşfeden Avedis adlı bir simyacı tarafından kuruldu. Bu başarısından dolayı Avedis’e Zilciyan adı verildi. Uzun yıllar İstanbul’da faaliyet gösteren aile 1929 yılında ABD’ye göç etti. ABD’de Üçüncü Avedis Zilciyan 3 başkanlığında ticarete başlayan Zilciyan şirketi, dönemin caz davulcuları için ziller üretti. Oğlu Armand, şirketin ilk modern fabrikasını kurdu. Bugün ise Armand’ın kızları Craigie ve Debbie Zilciyan, ABD’nin en eski aile şirketi olarak İstanbul’da başlayan geleneği sürdürüyorlar.

Zilciyanlar dünyanın en eski aile şirketleri sıralamasında da 27’nci sırada yer alıyorlar. Dergi’nin araştırmasına göre dünyanın en eski aile şirketi ise 578 yılında kurulan ve halen faaliyete devam eden Japonya’daki Kongo Gumi adlı şirket. Dergi ayrıca dünyanın en büyük aile şirketlerinin listesini de yayınladı. 24 ülkeden 116 ailenin girdiği listede 4 de Türk şirketi yer aldı. Koç Grubu dünyanın en büyük 49’uncu aile şirketi olurken, Sabancı Holding 56’ncı, Doğuş Grubu 60’ıncı, Ganattı Bankası 106’ncı sırada yer aldı

Yorumlar kapatıldı.