İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntvmsnbc: ‘Önce Batı Ermenistan tanımından vazgeçin’

p>ntvmsnbc’nin haberi soyle


25 Nisan— 23-24 Nisan tarihlerinde Stockholm’de toplanan konferansın ikinci gününde konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Rouben Shugarian, bütün ülkelere kendi tezlerini kabul etmeleri yolunda çağrıda bulunurken Türkiye’ye de koşulsuz diyalog çağrısında bulundu.

“Türkiye ile diyalog için soykırımı kabul etmesi şartını ileri sürmüyoruz” diyen Shugarian, diyalog ve ilişkiye hazır olduklarını belirtti. Konferans temasına uygun düşen ifadelerle anlayış, hoşgörü, affetme gibi erdemlerden söz eden Rouben Shugarian, Türkiye’nin soykırımı kabul etmesi halinde, Ermeni halkının geçmişi unutmaya hazır olduğu mesajını verdi.

İŞTE ANNESİNİ ASALA’NIN ÖLDÜRDÜĞÜ DİPLOMATMIZ

Daha sonra söz alan ANAP Milletvekili Bülent Akarcalı ise konuşmasında, “Ermenistan, diyalog ve iyi ilişkiler istiyorsa önce Batı Ermenistan tanımından vazgeçmeli” diyerek soykırım iddialarının nasıl ve ne zaman ileri sürülmeye başladığını anlattı.

ASALA teröristlerinin Türk diplomatlarını öldürmeye başladıktan sonra ortaya atılan soykırım iddialarını, “yavuz hırsız ev sahibini bastırır” özdeyişiyle açıklayan Akarcalı, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen konferans salonunda bulunan Büyükelçi Selim Kuneralp’i gösterek “İşte annesi ASALA teröristleri tarafından öldüren bir diplomatımız” aranızda diyerek delegelerin irkilmesine yol açtı.

Bülent Akarcalı, soykırım iddilarını Batı’da Ermeni diasporası’nın yaymakta olduğunu ve bu argumanı bir ticari meta gibi kullandıklarını belirterek, Ermenistan’ın diaspora’nın esiri olmaktan vazgeçmeye çağırdı. Arşivlerin açılması yolundaki talepleri olumlu karşıladığını söyleyen Akarcalı, “Sadece Türkiye ve Ermenistan’ın değil, Rusya’nın, İngiltere’nin, Almanya’nın ve konuyla ilgili belgelerin bulunduğu tüm arşivler açılıp tarihçiler tarafından incelenmeli” dedi.

24 NİSAN BİLİNÇLİ SEÇİM DEĞİL

İsveç Hükümet’nin “Barışma” konulu uluslararası konferansı 23-24 Nisan tarihlerinde toplaması da farklı yorumlara yol açtı. Almanya Eğitim Bakanı Steffen Reiche, konuşmasında konferansın Ermeniler’in Türkiye’yi protesto ettiği bir güne raslatılması nedeniyle İsveç Hükümeti’ne teşekkür edip, tebrik ederken, soykırım tezlerinin kabul edilmesi gerektiğini savundu.

Başbakan Göran Persson ise konferansın kapanışında basın toplantısında kendisine yönelttiğimiz soruyu yanıtlarken, böyle bir şeyi hiç düşünmediklerini, konferansın 24 Nisan tarihine rasgelmesinin kesinlikle Ermeni eylemleriyle ilişkisi olmadığını ifade etti. Göran Persson, bu arada Ermenilerin kitlesel katliama uğratıldıkları yolundaki iddiaların aydınlığa kavuşması için Türkiye’nin arşivlerini açması gerektiğine de işaret etti.

Yorumlar kapatıldı.