İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntvmsnbc: Ankara’da gözler Erivan’a çevrildi

ntvmsnbc’nin haberi soyle


5 Nisan — Türkiye, Ermenistan’la, siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerini yeniden kurmak için ise, Erivan’ın atacağı adımları bekliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush’un, sözde Ermeni soykırımının yıldönümü olduğu iddia edilen 24 Nisan’da yapacağı açıklama Ankara’da merakla bekleniyordu.

AÇIKLAMA “DAHA OLUMLU”

Açıklamanın yayınlanmasının ardından, Dışişleri Bakanlığı’nda da değerlendirmeler yapıldı. Bush’un “soykırım” ifadesini kullanmaması memnuniyet verici bulunurken, açıklama geçen yılkine göre “daha olumlu” görüldü. Diplomatik kaynaklar, Amerikan Başkanı’nın, geçen yıl yaptığı açıklamada kullandığı “yok etme” kelimesine, bu yılki açıklamada yer vermediğine dikkat çekti.

ANKARA ERİVAN’I BEKLİYOR

Bush, açıklamasında, Türkiye’nin Ermenistan’la ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerini yeniden kurmasını beklediğini de söyledi. Ancak Ankara; bunun için Erivan’ın, adım atması gerektiği görüşünde. İlişkilerin gelişmesinin önündeki engelin Erivan’ın tutumu olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in, Azerbaycan’ın da katılımıyla, Dağlık Karabağ sorununun çözümü için üçlü toplantı yapılması önerisinin hala geçerli olduğunu belirtiyor.

Ankara, Ermenistan’dan, “soykırım” iddialarından vazgeçmesini, Türkiye’nin toprak bütünlüğüne ve sınırlarına saygı göstermesini ve Azerbaycan topraklarından çekilmesini bekliyor.

Yorumlar kapatıldı.