İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: 24 Nisan hareketli geçti

Moskova’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde yapılan gösteride Türkiye karşıtı sloganlar atıldı. FOTOĞRAF: AP


ERİVAN – Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1915-1919 yıllarında gerçekleştiğini iddia ettikleri ‘soykırım’ın 87. yıldönümü nedeniyle dün düzenlenen etkinliklerde ‘soykırımın’ tanınması çağrısı dillendirildi.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da ‘Soykırım Kurbanları Anıtı’nda yabancı diplomatların katıldığı bir tören düzenlendi. Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, yaptığı konuşmada, “Ermeniler insanlığa karşı işlenen bu suçun kabul edilerek kınanmasını beklemeye devam ediyor” dedi. Erivan’da önceki gün Taşnaksütyun partisinin gençlik kolları, İsrail’in simgesi 6 köşeli yıldızla bezeli Türk bayraklarını yakmıştı. Göstericiler, İsrail’i ‘Ermeni soykırımını’ tanımazken, Filistinlilere aynı siyaseti gütmekle suçladı.

‘Ermeni soykırımı’nın resmen tanındığı Rusya ve Yunanistan’da da gösteriler vardı. Moskova’da bir grup Ermeni, Türkiye elçiliği önünde gösteri yaptı. Bir restoranda yapılan toplantıya Rusya’nın aşırı milliyetçi siyasilerinden Vladimir Jirinovski de katıldı.

Atina ve Selanik’teki Türkiye temsilcilikleri
önündeki gösterilerde ise Türkiye aleyhinde sloganlar atıldı ve Türk bayrağı yakıldı.

İran’ın başkenti Tahran’da Ermeniler, BM temsilciliğine ‘soykırımın’ tanınmasını içeren bir bildiri iletti. ABD’de ise Kaliforniya Temsilciler Meclisi, 24 Nisan’ı ‘soykırımı anma günü’ ilan eden tasarıyı onayladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) bir görüşme sırasında Ermenistan heyetinin ‘soykırımı’ konu etmek istemesi, Türk parlamenterlerce engellendi. MHP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Kalkan ve oturumdaki diğer Türk vekiller, Ermeni temsilcisini ayağa kalkıp sıra kapaklarına vurarak susturdu.
(afp, ap, aa)

Yorumlar kapatıldı.