İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: ‘Terör listelerine Ermeni örgütleri de alınsın’

Ermeni Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen kongrenin sonuç bildirgesinde, ABD ve AB başta olmak üzere tüm ülkelere Ermeni terör örgütlerini de terör listelerine alma çağrısı yapıldı. Türk-Ermeni halkları arasındaki sorunun iletişimsizlikten kaynaklandığı belirtilerek, taraflara diyalog mesajı verildi.

Ermeni Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen kongrenin sonuç bildirgesinde, ABD ve AB başta olmak üzere tüm ülkelere Ermeni terör örgütlerini de terör listelerine alma çağrısı yapıldı. Ermeni Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Ermeni Araştırmaları Türkiye Kongresi, iki günlük çalışmalarını tamamladı. Kongrenin sonuç bildirgesinde, Ermeni terör eylemleri de kınanarak, başta ABD ve AB olmak üzere tüm ülkelere Ermeni terör örgütlerini de terör listelerine alma çağrısında bulunuldu. Kongre ayrıca, Ermeni soykırımı iddialarının siyasi amaçlı olduğunu bildirdi.

Akademisyenler, emekli büyükelçiler, yazar ve gazetecilerden oluşan 122 kişinin katıldığı kongrenin önceki gün sonuçlanmasının ardından hazırlanan sonuç bildirgesinde, yapılan bilimsel çalışmaların Ermeni soykırımı iddialarını doğrulamadığı belirtildi. Kongre, bu tür iddiaları siyasi amaçları için kullanan her türlü girişimi kınama kararı aldı. Bildirgede, Türk–Ermeni halkları arasındaki sorunların iletişimsizlik ve tarihsel gerçeklerin bazı aşırı çevrelerce çarpıtılmasından kaynaklandığına işaret edilerek, sorunların çözülmesi için taraflara diyalog ve işbirliği çağrısında bulunuldu. Türk bilim adamları, bu çerçevede Ermeni bilim adamlarıyla birlikte çalışmaya istekli olduklarını belirterek, kendilerinin her türlü konuyu görüşmeye hazır olduklarını kaydetti. Kongreden, halen kapalı tutulan bazı Ermeni arşivlerinin açılması çağrısı da çıktı. Türk bilim adamları, Türk arşivlerinin tüm dünyaya açık olmasına karşın, ABD ve Ermenistan başta olmak üzere bazı önemli Ermeni arşivlerinin Türk ve diğer bilim adamlarına kapalı tutulmasını eleştirdi. Bildirgede, ayrıca soykırım iddialarını parlamentolarına taşıyan ülkelere de “sorunun çözümüne katkıda bulunmak istiyorlarsa, kin ve nefreti teşvik edici kararlar yerine diyaloğu destekleyici kararlar almaları” tavsiye edildi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 100’ü aşkın Türk bilim adamı bir araya gelerek 2 gün boyunca Ermenileri ve Türkleri konuştu. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından 2001 yılının Haziran ayında kurulan Ermeni Araştırmaları Enstitüsü, Ermeni sorunu, Ermenistan ve Ermenilerle ilgili bilimsel çalışmalar yapmayı amaçlıyor. Enstitü, bilimsel çalışmalarını 3 ayda bir, Türkçe ve İngilizce olarak “Ermeni Araştırmaları/Armenian Studies” dergisinde yayımlıyor.

Bu arada Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi arşiv malzemelerine ait katalogları internet üzerinden yayınlamaya başladı. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi arşiv malzemelerine ait kataloglara, http://www.devletarsivleri.gov.tr adresinden 18 Nisan 2002 tarihinden itibaren, erişilerek tarama yapılabiliyor. Ankara, cha

Yorumlar kapatıldı.