İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Yunanistan’dan `tatsız´ sözler

YORGO KIRBAKİ

ATİNA – Yunanistan’da yaşayan Ermenilerin
‘soykırım’ etkinlikleri Atina ve Selanik kentlerinde başladı. Başkent Atina’da, çarşambaya dek sürecek etkinlikler çerçevesinde, ilk olarak Yunan hükümetini, Basın Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Hristos Protopappas’ın temsil ettiği ve iktidar ile muhalefet partileri vekillerinin katıldığı Attikon Sineması’nda bir toplantı düzenlendi.
Protopappas açıklamasında, “Önceden önlem almak gerekçesiyle 1. milyon Ermeni katledildi. Her şeyi adı ile söyleme zamanı
gelmiştir. Uluslararası toplum soykırımı tanımalıdır” dedi. Toplantıda yazılı mesajı okunan Parlamento Başkanı Apostolos Kaklamanis, “Hakikat, Türk devletinin soykırım cinayetini kabul etmesi ve özür dilemesini gerektirmektedir” ifadesini kullandı. Toplantının ana konuşmacısı Yeni Demokrasi partisi milletvekili Prokopis Pavlopulos ise
“Soykırım tanıklarına ve kahraman Ermeni halkına tarihte kendisine ait hak artık verilmelidir. Ermeni soykırımı tanınmalıdır” diye konuştu. Yunanlı milletvekili Pavlopulos daha da ileri giderek “Ermenilerin milli hakları teminat altına alınmalı ve kendilerine ait olan topraklar geri verilmelidir” demekten bile çekinmedi.

15-20 bin civarında Ermeni kökenli insanın yaşadığı Yunanistan ‘soykırım’ iddialarını tanıyan ilk AB ülkesiydi. Atina’da Nea Smirni (Yeni İzmir) semtinde Ermeniler için dikilmiş bir anıt bile bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.