İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AKŞAM: Soykırımı iddiaları siyasi

Haberin tamamı şöyle..

Ankara’da 100’ü aşkın bilimadamının katıldığı kongrede, Ermeni iddiaları tartışıldı. Katılımcılar soykırımı iddialarının gerçek dışı olduğunu ancak bazı çevrelerin bunu kullandığını bildirdi

Ermeni Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Ermeni Araştırmaları Türkiye Kongresi’nde, soykırımı iddiaları masaya yatırıldı. Akademisyenler, emekli büyükelçiler, yazar ve gazetecilerden oluşan 122 kişinin katıldığı kongrenin iki günlük çalışmalarının ardından hazırlanan sonuç bildirgesinde, yapılan bilimsel çalışmaların Ermeni soykırımı iddialarını doğrulamadığı belirtildi. Kongre, bu tür iddiaları siyasi amaçları için kullanan her türlü girişimi kınama kararı alırken, başta ABD ve AB olmak üzere tüm ülkelere, Ermeni terör örgütlerini de terör listelerine alma çağrısında bulundu.

Bildirgede, Türk-Ermeni hakları arasındaki sorunların iletişimsizlik ve tarihsel gerçeklerin bazı aşırı çevrelerce çarptırılmasından kaynaklandığına işaret edilerek, sorunların çözülmesi için taraflara diyalog ve işbirliği çağrısında bulunuldu. Türk bilim adamları, bu çerçevede Ermeni bilim adamlarıyla birlikte çalışmaya istekli olduklarını kaydetti.

Arşivler açılsın

Kongreden, halen kapalı tutulan bazı Ermeni arşivlerinin açılması çağrısı da çıktı. Türk bilim adamları, Türk arşivlerinin tüm dünyaya açık olmasına karşın, ABD ve Ermenistan başta olmak üzere bazı önemli Ermeni arşivlerinin Türk ve diğer bilimadamlarına kapalı tutulmasını eleştirdiler.

Bildirgede, soykırım iddialarını parlamentolarına taşıyan ülkelere de ‘sorunun çözümüne katkıda bulunmak istiyorlarsa, kin ve nefreti teşvik edici kararlar yerine diyaloğu destekleyici kararlar almaları’ tavsiye edildi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 100’ü aşkın Türk bilimadamı biraraya gelerek iki gün boyunca Ermeniler’i ve Türkler’i konuştu. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından 2001 yılının Haziran ayında kurulan Ermeni Araştırmaları Enstitüsü, Ermeni sorunu, Ermenistan ve Ermenilerle ilgili bilimsel çalışmalar yapmayı amaçlıyor. Enstitü, bilimsel çalışmalarını 3 ayda bir, Türkçe ve İngilizce olarak ‘Ermeni Araştırmaları/Armenian Studies’ dergisinde yayımlıyor.

Yorumlar kapatıldı.