İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisinden Bush’a ‘soykırım’ baskısı

Haberin tamamı şöyle….

ABD’de 435 üyeli Temsilciler Meclisinde, 162 milletvekili George Bush’a ortak mektup yazarak, 24 Nisan açıklamasında soykırım sözcüğünün kullanılmasını istedi. Bush’un, ABD başkanlarının son zamanlarda her yıl yaptığı gıbı bu sene de, konuya ilişkin bir açıklama yayınlaması bekleniyor.

Bush, 2000 yılı başkanlık seçimi öncesinde kampanya sırasında, Ermeni lobisine, başkan olduğu takdirde meseleyi gerektiği şekilde tanıma sözü vermişti, ancak Ermeniler’in geçen yılki bütün baskısına karşın Bush, 24 Nisan açıklamasnıda soykırım sözünü telaffuz etmemişti.

REKOR İMZAYA ULAŞILDI

Bu yıl ise Bush’un üzerinde daha da büyük bir baskı var. Ermeni lobisi, bu konuda Kongre’de önemli destek sağladı. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin 162 üyesi, Bush’a ortak bir mektup yazarak, bu yılki açıklamada soykırım sözünün kullanılması talebinde bulundu.

Bu rekor bir rakam. Ermeniler geçen sene Temsilciler Meclisi’nde 107 imza toplamıştı. Siyasi gözlemcilere göre, muhtemel Irak operasyonu ve Türkiye’nin Afgan barış gücünün komutasını üstlenmesine yönelik gelişmeler, Ermeni lobisinin en önemli dezavantajı.

ERMENİLERİN SEÇİM KOZU

Bu çercevede normal koşullarda, George Bush’un soykırım sözcügünü telaffuz etmesi yine beklenmiyor, ancak bu yıl Kasım’da Bush’un Cumhuriyetçi Partisi için çok kritik Kongre seçimleri var ve Temsilciler Meclisi’nin tamamı yenilenecek.

Ermeniler, işte bu seçim kozunu kullanmaya çalışıyor.

Yorumlar kapatıldı.