İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Paskalya buluşması

Sabahın erken saatlerinden itibaren Paskalya ayini için kiliseleri dolduran Hıristiyanlar, Türkiye’deki kültür mozayiğini bir kez daha sergiledi.

Katoliklerin İstanbul’daki en büyük ruhani liderliği olan Saint Esprit Katedrali’nde her renk ve ırktan insan Paskalya Yortusu’nu bir arada kutladı. Paskalya, Ermeni Patrikhanesi’nin karşısında bulunan ve ‘Ana kilise’ olarak bilinen Kumkapı Meryemana Kilisesi’nde, Türkiye Ermenileri Patriği II’nci Mesrob tarafından yönetilen ayinle kutlandı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos da dün Langa Kilisesi’ndeki ‘Vaya’ ayinini yönetti. ‘Vaya’ ayiniyle Paskalya haftasına giren Ortodokslar, bugünden başlayarak, Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi, gördüğü işkenceleri ve gömülüşünü ayinlerle anacaklar. Ortodokslar, 7 Nisan Pazar günü de Hz. İsa’nın dirilişini simgeleyen Paskalya Yortusu’nu kutlayacaklar.

Öte yandan İstanbul’daki Museviler de 28 Mart’ta ‘Hamursuz’ adıyla da bilinen ‘Pesah’ı kutladılar.

Paskalya Nedir?

Katolikler 21 Mart’tan sonraki ilk dolunayı izleyen pazar günü Paskalya Bayramı kutluyor. Musevilerin, İbrani halkının kölelikten Allah’ın eliyle özgürlüğe geçişini kutladığı ‘Pesah-geçiş’ Bayramı, Hıristiyanlar için Hz. İsa’yla karanlıktan ışığa, ölümden gerçek yaşama geçişin kutlandığı ‘Diriliş Bayramı’dır. Paskalya arifesindeki ayinlerde, inananlar, Hz. İsa’nın ölüler arasından dirilişine olan imanlarını, vaftiz sözlerini yineleyerek tazelerler.

Yorumlar kapatıldı.