İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Hagopyan, udi Hrant’ın eserlerini seslendirecek

ABD’de doğup büyüyen ve icra ettiği Türk Sanat Müziği eserleriyle tanınan udi Richard (Avedis) Hagopyan, yarın, ünlü besteci Udi Hrant’ın elinden 50 yıl önce aldığı udla, ilk kez Boğaziçi Üniversitesi Büyük Salon’da ustasının eserlerini seslendirecek.

Hagopyan, anneanne ve dedesinin 1907’de Maraş’tan, babasının da Erzurum’dan California’ya göç ettiğini söyledi. Büyükbabasının kendisine hep Maraş dondurmasını anlattığını söyleyen Hagopyan, ilk kez, ailesi 3 kuşaktır dondurmacılık yapan Mehmet Kambur’un elinden tattığı Maraş dondurmasına hayran kaldı. California’da ‘Hagopyan Deli’ adlı dükkanında, Türk tatlarını yaşatmaya çalışan Hagopyan, zeytinyağlı sarmadan içli köfteye, lahmacundan pekmeze kadar Türkiye’ye özgü yemekleri nasıl yaptığını da anlattı.

Anne ve babasının ABD’de, sürekli taş plaklardan Klasik Türk Sanat Müziği dinlediklerini belirten Hagopyan, udla tanışmasını ve sonrasını şöyle anlattı: ‘‘Çocukken keman ve klarnet dersleri alıyordum. Babamın bir arkadaşının udu vardı. Sesini çok sevdiğim için plaklardan dinlediklerimi çalmaya başladım. Babamın arkadaşı udunu bana verince daha çok çalıştım ve Bursalı Kanuni Garbis (Bakırcıyan) Efendi’den ders almaya başladım. Ben 10-11 yaşımdayken Udi Hrant ABD’ye gelip gitmeye başladı. Gelirken, İstanbullu Onnik ustanın yaptığı udlardan da getiriyordu. Babam bana bunlardan birini aldı. Udumu, Hrant Usta’nın elinden aldım ve hálá onun kadar iyi ses veren bir ud görmedim. Daha sonra zaman zaman Udi Hırant’ın yanına gidip, dersler aldım. Bana udu nasıl doğru çalabileceğimi anlatırdı.

Yorumlar kapatıldı.